X
Επικαιρότητα

Goodwood Festival of Speed 2010: Όπως πάντα, γιορτή!

Για 18η φορά, η Μ. Βρετανία συγκέντρωσε για ακόμα ένα Σαββατοκύριακο το ενδιαφέρον όλων των φίλων του αυτοκινήτου, αλλά και του μηχανοκίνητου αθλητισμού.




Για 18η φορά, η Μ. Βρετανία συγκέντρωσε για ακόμα ένα Σαββατοκύριακο το ενδιαφέρον όλων των φίλων του αυτοκινήτου αλλά και του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Η μέκκα των αγώνων, όπως θεωρείται μέχρι και σήμερα η Αγγλία, φιλοξένησε για ακόμα μία χρονιά το Goodwood Festival of Speed 2010, ουσιαστικά τη σημαντικότερη και μεγαλύτερη γιορτή των φίλων του αυτοκινήτου και του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Περισσότεροι από 250.000 θεατές, βρέθηκαν στην υπέροχη ύπαιθρο του Goodwood έχοντας την ευκαιρία να δουν από κοντά μερικούς από τους κορυφαίους οδηγούς του σήμερα, αλλά και του χθες, καθώς και αντίστοιχες κατασκευές. Αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες που ξεχωρίζουν σήμερα, αλλά και άλλες που μεσουράνησαν στο παρελθόν παρέλασαν μπροστά από τα μάτια όσων είχαν την τύχη, τη χαρά και την ευκαιρία να τα δουν από κοντά.

Όμως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος μερικά από τα μεγαλύτερια αστέρια του μηχανοκίνητου αθλητισμού, έδωσαν το παρών. Η McLaren Mercedes βρέθηκε στην θρυλική διαδρομή σε πλήρη σύνθεση, με τους Lewis Hamilton και Jenson Button να ξεσηκώνουν τον κόσμο με τον ήχο της McLaren MP4/23, την ώρα που το ίδιο έκανε και ο Mark Webber στο τιμόνι της Red Bull-Cosworth RB1. Φυσικά, από τη γιορτή δεν θα μπορούσε να λείπει η Ferrari, με τον Marc Gene να οδηγεί την Ferrari F60 του 2009, ενώ από τη διαδρομή πέρασαν και οι Nico Rosberg με την Brawn – Mercedes BGP 001και o Sam Bird με την Williams Cosworth FW32. Βέβαια, δεν έλειψαν και οι οδηγοί θρύλοι του παρελθόντος, που βρέθηκαν στο τιμόνι αντίστοιχων κατασκευών, με σπουδαία ιστορία, όπως o Mikka Hakkinen που οδήγησε την Μercedes Benz W196 του 1954, ο John Surtees με την Ferrari 158 του 1964, αλλά και ο Damon Hill με την Williams Renault FW18 που του χάρισε τον Παγκόσμο τίτλο. Σημειώστε, ότι ο Jarno Trulli, βρέθηκε στο Goodwood με τα χρώματα της Lotus F1, αλλά οδήγησε μία Lotus Cosworth του 1979, με την οποία ο Mario Andretti κεέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1978. Βέβαια, από τη διαδρομή παρέλασαν και μερικά από τα πλέον θρυλικά μονοθέσια, αλλά και αντίστοιχα αυτοκίνητα από αγώνες αντοχής, σπορ πρωτοτύπων και αγώνων Τουρισμού.

Βέβαια, δεν έλειψαν και τα αυτοκίνητα που έλαμψαν στο χώρο των αγώνων Ράλλυ, τα οποία είχαν το δικό τους χώρο, τη δική τους ειδική διαδρομή, φυσικά σε χωμάτινες επιφάνειες. Δυστυχώς, όμως, το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες ξεκινάει το Ράλλυ της Βουλγαρίας, ο επόμενος και συγκεκριμένα ο έβδομος γύρος του WRC δεν επέτρεψε στα μεγαλύτερα αστέρια του θεσμού να δώσουν το παρών, αν και αρχικά είχαν εκφράσει την επιθυμία τους να βρεθούν στο Goodwood. Έτσι, μεγάλο αστέρι ήταν ο Ken Block, ο οποίος έχει αρκετούς θαυμαστές στη Μ. Βρετανία λόγω των γνωστων βίντεο στο youtube, και όχι μόνο. Από εκεί και πέρα, ο Markko Martin οδήγησε ένα MG Sport S2000, ενώ ο Kris Meeke βρέθηκε στο τιμόνι του Peugeot 207 S2000. Όμως, αυτό που έκλεψε το χειροκρότημα των θεατών, ήταν ο Jean Ragniotti με το Renault 5 Turbo Maxi, προσφέροντας για ακόμα μία φορά πλούσιο θέαμα. Ακόμα ένας οδηγός που έκλεψε τα βλέμματα των παρευρισκομένων, ήταν ο πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής Bjorn Waldergard, ο οποίος και οδήγησε την Toyota Celica Twin Cam Turbo του γκρουπ Β. Παρών και ο δύο φορές Πρωταθλητής Miki Biasion, που φυσικά οδήγησε μία Lancia Delta Integrale.

Παράλληλα, δεν έλειψε και το ενδιαφέρον αναφορικά με τα μοντέλα παραγωγής! Βλέπετε, στο Goodwood έκανε το ντεμπούτο της και η νέα ΜP4-12C, την οποία και παρουσίασε στο κοινό ο πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητης Jenson Button. Επίσημη πρώτη, όμως, είχαμε και για τη Mercedes CL 500, αλλά και το περιορισμένης παραγωγής Citroen DS3 R, με τον κινητήρα των 200 ίππων. Όπως φαντάζεστε, το Goodwood είχε μετατραπεί από τη μία μεριά σε ένα τσίρκο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ενώ από την άλλη θύμιζε περισσότερο έκθεση με πολλές εταιρίες αυτοκινήτου να έχουν στήσει κανονική έκθεση για τα νέα τους μοντέλα.

Η εταιρία που είχε την τιμητική της, όμως, ήταν η Alfa Romeo, η οποία φέτος γιόρτασε στο Goodwood τα 100 της χρόνια. Έτσι, από τη διαδρομή του Goodwood παρέλασαν οι περισσότερες από τις αγωνιστικές, και όχι μόνο, αγωνιστικές Ιταλίδες που έχουμε θαυμάσει είτε στα Grand Prix, είτε στις πίστες όλου του κόσμου στους αγώνες Τουρισμού.

Πάντως, αυτό που μένει από το Festival of Speed, όπως ονομάζεται κανονικά το Goodwood είναι η ατμόσφαιρα, οι άνθρωποι και οι μηχανές, και εν τέλει το πανηγυρικό κλίμα. Βλέπετε, όπως κάθε σπορ, έτσι και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός έχει τη δική του γιορτή. Και όσοι είναι πιστοί σε αυτόν, είναι μία περίσταση που τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους πρέπει να παρακολουθήσουν. _Π.Τ.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!