top icon
Επικαιρότητα

ΦΠΑ: νέα σενάρια για την αύξησή του

Ενεργοποιήθηκαν ξανά τα σενάρια περί αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, από 19% σε 21%, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2008. Αυτή είναι η δεύτερη φορά, από τα τέλη καλοκαιριού του 2007, που το θέμα αυτό επανέρχεται στην επικαιρότητα. Τότε, είχε λήξει με επίσημη κυβερνητική διάψευση.
 
Tώρα όμως επανέρχεται, με δεδομένες τις δυσκολίες που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός του 2008, που ενισχύονται και από το γεγονός ότι η τόνωση των εσόδων μέσω της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο δεν είναι εφικτή. Κυρίως όμως εστιάζεται στην αδυναμία των κρατικών εισπρακτικών υπηρεσιών να περιορίσουν τη γενικότερη φοροδιαφυγή. 
 
Η αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία δύο δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον, ενώ παράλληλα και οι συστάσεις από την Ε.Ε. πιέζουν για εισπρακτικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, που θα συμβάλουν στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείματος.
 
Όπως είναι επόμενο, η ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ θα συμπαρασύρει προς τα επάνω τις τιμές των νέων αυτοκινήτων, αλλά και εκείνες του προαιρετικού εξοπλισμού τους.
 
Υπενθυμίζουμε ότι η τελευταία αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, από 18% σε 19%, είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2005.
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ