Ακολουθώντας τη γνώριμη πλέον τακτική του προστατευτισμού που διακρίνει την ηγεσία του Λευκού Οίκου, η σημερινή απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, να επιβάλλει από την προσεχή κιόλας εβδομάδα φόρο 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, έχει ήδη εγείρει έντονες ανησυχίες αλλά και ισχυρές συνάμα αντιδράσεις από Κίνα, Καναδά και ΕΕ.
Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας χάλυβα και μάλιστα με αρκετή διαφορά από τη Γερμανία και τη Ν. Κορέα που ακολουθούν στις θέσεις 2 και 3 της παγκόσμιας κατάταξης. Συν τοις άλλοις, την τελευταία δεκαετία οι ΗΠΑ εισήγαγαν τετραπλάσιες ποσότητες χάλυβα σε σχέση με εκείνες που οι ίδιες εξήγαγαν. Μάλιστα, την 2ετία 2014-2016, η εγχώρια παραγωγή χάλυβα μειώθηκε στις ΗΠΑ κατά 11%, με αντίστοιχη μάλιστα ποσοστιαία αύξηση της ζήτησής του. Πως λοιπόν οι ΗΠΑ κάλυψαν τη διαφορά; Με εισαγωγές της συγκεκριμένης πρώτης ύλης από τον Καναδά, τη Βραζιλία, τη Ν. Κορέα, το Μεξικό, τη Ρωσία και τις χώρες της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή, η βιομηχανία αλουμινίου των ΗΠΑ έχει συρρικνωθεί δραστικά τα τελευταία 25 χρόνια, καθώς από 23 μονάδες παραγωγής, αυτή τη στιγμή στην αχανή αυτή χώρα υπάρχουν μόλις 5. Και το χειρότερο όλων είναι πως μόνο μία από αυτές είναι σε θέση σήμερα να παράγει υψηλής ποιότητας αλουμίνιο το οποίο χρειάζεται αυτή τη στιγμή η αμερικανική αμυντική βιομηχανία για να κατασκευάζει τα πολεμικά αεροσκάφη που χρησιμοποιεί, αλλά και εξάγει σε άλλες χώρες. Πως λοιπόν οι ΗΠΑ καλύπτουν τη διαφορά; Και πάλι με εισαγωγές, αυτή τη φορά από τον Καναδά, τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κίνα και τις χώρες της ΕΕ.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η προαναγγελθείσα σήμερα επιβολή φόρων στις ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου θα επηρεάσει αρνητικά το κόστος παραγωγής μιας πλειάδας προϊόντων και καταναλωτικών αγαθών εντός των πολιτειών της, χωρίς συγχρόνως να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή των εν λόγω πρώτων υλών. Κάτι που κατά τον Donald Trump είναι και το ζητούμενο. Το μέτρο αυτό, όπως όλοι εκτιμούν, αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο και στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, με την Toyota να προειδοποιεί με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε προ ολίγου πως, παρά το γεγονός ότι τα εργοστάσιά της στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν χάλυβα αμερικανικής προέλευσης σε ποσοστό 90%, το κόστος παραγωγής των οχημάτων που παράγονται στις εν λόγω μονάδες αναμένεται να αυξηθεί.
Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση αυτή ανοίγει έναν ακόμα ασκό του Αιόλου για το Λευκό Οίκο, καθώς ήδη ο Καναδάς, αλλά και η ΕΕ, δήλωσαν πως θα απαντήσουν στα μέτρα Trump.
«Σε περίπτωση που επιβληθούν περιορισμοί στα καναδικά προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, ο Καναδάς θα λάβει μέτρα για την υπεράσπιση των εμπορικών συμφερόντων του καθώς και των εργαζομένων», δήλωσε προ ολίγου η Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Chrystia Freeland.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Καναδάς, ο οποίος αποτελεί βασικό προμηθευτή χάλυβα των ΗΠΑ, απορροφά για τις δικές του ανάγκες σε ετήσια βάση πάνω από τη μισή παραγωγή των πολιτειών του. Eye for an eye, λοιπόν;
Σε ότι αφορά στις αντιδράσεις από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Jyrki Katainen:
«Εύκολα μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κατάσταση εμπορικού πολέμου. Και αυτό χάρη στη μονομερή απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ».
Από τη μεριά του, εξίσου δεικτικός ήταν στις δηλώσεις του και ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker:
«Δεν θα μείνουμε αδρανείς τη στιγμή που η βιομηχανία μας πλήττεται από άδικα μέτρα που βάζουν σε ρίσκο χιλιάδες θέσεις εργασίας».
Εμμένοντας στις αποφάσεις του, ο Πρόεδρος Trump έγραψε προ ολίγου στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter:
«Όταν μια χώρα (ΗΠΑ) χάνει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στο εμπόριο με σχεδόν κάθε χώρα που συνεργάζεται, οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και εύκολοι να τους κερδίσεις»._Χ.Α.