X
Επικαιρότητα

Fiat Panda TwinAir & Multijet

Το νέο Panda, αποτελώντας τη φυσική εξέλιξη μιας επινόησης που στα 31 χρόνια της ιστορίας παρέμενε πάντοτε ελκυστική, εφοδιάζεται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε ότι αφορά τους κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου.

Το νέο Fiat Panda, αποτελώντας τη φυσική εξέλιξη μιας επινόησης που στα 31 χρόνια της ιστορίας παρέμενε πάντοτε ελκυστική, εφοδιάζεται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε ότι αφορά τους κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου που το κινούν.

Το Panda, το «μικρό» μοντέλο της ιταλικής φίρμας, αποτελεί ένα όνομα με ισχυρή παράδοση και συναισθηματική αξία, όντας ένα αυτοκίνητο που έχει κατασκευαστεί σε περισσότερες από 6,4 εκατομμύρια μονάδες, Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα best seller που έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ηγετική θέση της Fiat στην κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων. Άλλωστε, η Fiat αποτελούσε πάντοτε το σημείο αναφοράς στην κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης με μια αδιαμφισβήτητη εξειδίκευση που γοήτεψε τους οδηγούς σε όλες τις πόλεις και επιμέρους αγορές του κόσμου.

Η τρίτη γενιά του μοντέλου, η οποία έχει ενισχυθεί σημαντικά σε τομείς, όπως η άνεση, η λειτουργικότητα και η ασφάλεια, εφοδιάζεται με μια πλήρη και προηγμένη γκάμα κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου. Ο πρώτος κινητήρας από μια νέα οικογένεια 2κύλινδρων μηχανικών συνόλων που σχεδιάζονται και παράγονται από την Fiat Powertrain Technologies, είναι ο κορυφαίος βενζινοκινητήρας 0.9 TwinAir Turbo, ο οποίος αποδίδει 85 ίππους στις 5.500 σ.α.λ. και ροπή στρέψης 145 Nm στις μόλις 1.900 σ.α.λ. Επιπλέον, αν ο οδηγός επιθυμεί να κινηθεί σε περισσότερο… πράσινους ρυθμούς και να κάνει ακόμα μεγαλύτερη οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου, δεν έχει παρά να επιλέξει μέσω του αντίστοιχου μπουτόν στο ταμπλό την λειτουργία ECO, περιορίζοντας τη ροπή στα 100 Nm στις 2.000 στροφές και επιτρέποντας μια οδήγηση με μειωμένες τις υψηλές επιδόσεις του αυτοκινήτου και ιδιαίτερα αυξημένη την οικονομία καυσίμου. Αξίζει να επισημάνουμε πως ο εν λόγω κινητήρας επιτυγχάνει κορυφαίες τιμές κατανάλωσης, με 4,2 λίτρα/100 χλμ. μέση τιμή στο μικτό κύκλο, καθώς και εκπομπών CO2, με μόλις 99 γραμ./χλμ. στον συνδυασμένο κύκλο, κάτι που σημαίνει πως το αυτοκίνητο στη χώρα μας δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας.

Με σεβασμό τόσο στο περιβάλλον όσο και στην οδηγική ευχαρίστηση, το νέο Panda προσφέρει επίσης τον επίσης κορυφαίο –σε απόδοση και τεχνολογία- πετρελαιοκινητήρα 1.3 MultiJet II (Euro 5), με στάνταρ φίλτρο σωματιδίων (DPF), ο οποίος αποδίδει 75 ίππους στις 4.000 σ.α.λ. και ροπή στρέψης της τάξης των 190 Nm στις μόλις στις 1.500 σα.λ. Πρόκειται για ένα μηχανικό σύνολο με τεχνολογία αιχμής, μιας και μαζί με όλα τα παρελκόμενά του, ζυγίζει μόλις 140 κιλά! Ο νέος αυτός turbodiesel κινητήρας είναι επίσης, εκτός από ελαφρύς, εξαιρετικά μικρός σε μέγεθος, καθώς το μήκος του είναι λιγότερο από 60 εκ. και το ύψος του μικρότερο από 70 εκ. Ο 1.3 Multijet II διαθέτει όμως και εκπληκτικές επιδόσεις. Εξοπλισμένος με έναν σταθερής γεωμετρίας υπερσυμπιεστή με intercooler, εξασφαλίζει εκπομπές CO2 μόλις 104 γραμ./χλμ. και κατανάλωση 3,9 λίτρα για 100 χλμ. στον συνδυασμένο κύκλο.

Άξιο ιδιαίτερης αναφοράς σε σχέση με τον οικολογικό χαρακτήρα των κινητήρων που κινούν το νέο Panda είναι το σύστημα eco:Drive, το οποίο είναι το πρώτο και μοναδικό σύστημα που είναι ικανό να προσφέρει στον οδηγό τις κατάλληλες και προσωποποιημένες πληροφορίες που θα βελτιώσουν το ταξίδι του με βάση τις πληροφορίες από τον προσωπικό του τρόπο οδήγησης.

Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή eco:Drive, που είναι διαθέσιμη δωρεάν για download από το website της Fiat (www.fiat.com/ecoDrive) και συνδυάζεται με το σύστημα Blue&Me, οι χρήστες μπορούν να συλλέξουν τις δικές τους οδηγικές πληροφορίες και να τις αποθηκεύσουν σε μια συσκευή USB. Όταν το USB τοποθετηθεί στο προσωπικό τους PC, το σύστημα eco:Drive στέλνει τις πληροφορίες στο server της Fiat, που προχωράει σε μετρήσεις με βάση τέσσερις παραμέτρους: επιτάχυνση, επιβράδυνση, επιλογές σχέσεων και ταχύτητα. Το σκορ σε κάθε παράμετρο συγκεντρώνονται στο eco:Index το οποίο καταλήγει σε ένα σκορ σε κλίμακα από το 1 ως το 100. Έτσι, οι eco:Drivers λαμβάνουν συμβουλές με βάση τις προσωπικές τους συνήθειες στην οδήγηση, ώστε να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε κάθε τομέα και να βελτιώσουν το προσωπικό τους eco:Index. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 64.000 χρήστες ελέγχουν το προσωπικό τους στιλ οδήγησης.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!