X
Επικαιρότητα

Έτοιμη η νέα McLaren MP4-12C

Το νέο υπερόπλο της βρετανικής εταιρείας με τις αναρίθμητες διακρίσεις στη F1 θα ξεκινήσει να πωλείται πριν τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Το νέο υπερόπλο της βρετανικής εταιρείας με την τεράστια εμπειρία και τις αναρίθμητες διακρίσεις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της F1 είναι πλέον εδώ, έστω και αν οι επίσημες πωλήσεις της εξωτικής McLaren MP4-12C, όπως είναι η επίσημη ονομασία του μοναδικού αυτού supercar από το Woking το οποίο ήρθε προκειμένου να αντιπαρατεθεί με τους Ιταλούς από το Μαρανέλο (Ferrari 458 Italia) και τη Σαντ’ Άγκατα (Lamborghini Gallardo LP560-4), δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν τα μέσα περίπου της επόμενης χρονιάς.
Τι σημαίνουν όμως τα ενδεχομένως… περίεργα για πολλούς αρχικά «MP4-12C»; Αν μη τι άλλο, όσοι… συντονισμένοι με τα αγωνιστικά δρώμενα και την παρουσία της βρετανικής φίρμας στη F1, με μιας θα αναγνωρίσουν πως τα γράμματα «MP4» συνοδεύουν, από το 1981 έως και σήμερα, ανεξαιρέτως όλα τα μονοθέσια της εταιρείας, επιλογή που στη συγκεκριμένη περίπτωση παραπέμπει άμεσα στην τεχνολογική κληρονομιά και υπεροχή του εν λόγω μοντέλου. Όσο για το «12», πρόκειται για μια επίδοση σε μια «εσωτερική» για την McLaren κλίμακα αξιολόγησης, η οποία έχει ως παραμέτρους της παράγοντες όπως το βάρος του αμαξώματος, οι επιδόσεις, οι εκπομπές ρύπων και η αεροδυναμική απόδοση. Τέλος, το γράμμα «C» είναι η συντόμευση της λέξης Carbon (ανθρακονήματα), υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη η επαναστατική «μπανιέρα» (MonoCell, όπως την ονομάζει η McLaren) της κατασκευής συνολικού βάρους 80 μόλις κιλών. Συνολικά, το βάρος της νέας MP4-12C δεν αναμένεται να ξεπερνά τα 1.300 κιλά.
Στον τεχνικό τομέα και παρά το γεγονός ότι η βρετανική εταιρεία δεν έχει ακόμα δώσει στη δημοσιότητα τα πλήρη χαρακτηριστικά της νέας MP4-12C, τα νέα είναι ιδιαίτερα συναρπαστικά. Ο ξηρού κάρτερ κινητήρας του αυτοκινήτου, ο οποίος έχει κατασκευαστεί ειδικά για την περίσταση σε συνεργασία με μια εταιρεία της οποίας το όνομα δεν ανακοινώνεται (σ.σ.: Mercedes άραγε;), είναι 8κύλινδρος σε διάταξη V, με χωρητικότητα 3,8 λίτρων και δύο υπερσυμπιεστές καυσαερίων, αποδίδοντας 600 ίππους πολύ κοντά στο όριο περιστροφής των 8.500 σ.α.λ. και ροπή 600 Nm, εκ των οποίων το 80% αποδίδεται μόλις στις 2.000 σ.α.λ. Όλα τα παραπάνω… μεταφέρονται ανόθευτα στους πίσω τροχούς (20 ιντσών) και στα ειδικά εξελιγμένα ελαστικά της Pirelli, με τη βοήθεια ενός 7τάχυτου κιβωτίου ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη (SSG: Seamless Shift Gearbox ) και την αρωγή του συστήματος Brake Steer, που φρενάρει τον πίσω εσωτερικό τροχό σε περίπτωση ολίσθησης μέσα στη στροφή υποκαθιστώντας κάθε μηχανικό ή ηλεκτρονικού τύπου μπλοκέ διαφορικό, που συνήθως συναντά κανείς σήμερα στα αυτοκίνητα αυτού του είδους. Επίσημα στοιχεία δεν έχουν ανακοινωθεί ούτε σε ότι αφορά τις επιδόσεις, αν και οι εκτιμήσεις μιλούν για τελική ταχύτητα που θα υπερβαίνει –με δεδομένη την αναλογία των 470 ίππων/1.000 κιλά- τα 320 χλμ./ώρα, καθώς και για επιτάχυνση από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα πολύ κοντά στα 3 δλ. Από εκεί και πέρα, οι αναρτήσεις της νέας MP4-12C αποτελούνται από διπλά ψαλίδια σε όλους τους τροχούς και ενεργού τύπου αμορτισέρ (Proactive Chassis Control system) με τρία προγράμματα λειτουργίας (Normal, Sport, Performance), ενώ το σύστημα πέδησης αποτελείται από ατσαλένιους δίσκους και, προαιρετικά ασφαλώς, από κεραμικούς.
Σχεδιαστικά, όσον αφορά τις εξωτερικές επιφάνειες, η νέα McLaren MP4-12C ακολουθεί την οδό της απλότητας/λειτουργικότητας και όχι του εντυπωσιασμού, καθώς κάθε τι πάνω της είναι σχεδιασμένο ώστε να υπηρετεί σκοπούς άμεσα συνδεδεμένους με την καλύτερη δυνατή αεροδυναμική συμπεριφορά του αμαξώματος στις υψηλές ταχύτητες, την ψύξη του κινητήρα και τους συστήματος πέδησης κοκ. Και εδώ βέβαια σήμα κατατεθέν της εξωτερικής περιβολής αποτελεί ο εντυπωσιακός τρόπος με τον οποίο ανοίγουν οι πόρτες του αμαξώματος, όπως ακριβώς είδαμε για πρώτη φορά, εν έτη 1993, στην πρόγονο της MP4-12C, McLaren F1.
Όπως σημειώσαμε και στην αρχή, το βρετανικό supercar αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική της καριέρα το 2011, με την ετήσια παραγωγή για την πρώτη χρονιά να κυμαίνεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, στις 1.000 μονάδες. _Χ.Α.
Πατήστε εδώ και δείτε σε video τους Jenson Button και Lewis Hamilton να οδηγούν τη νέα McLaren MP4-12C!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!