X
Επικαιρότητα

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης – βασικός πυλώνας η ηλεκτροκίνηση

Επιδοτήσεις 220 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία παραγωγικών μονάδων ηλεκτρικών οχημάτων και για την εγκατάσταση 8.656 φορτιστών.

Τα προαναφέρθεντα κεφάλαια θα δοθούν ως κίνητρα σε εταιρείες για εγκαταστάσεις παραγωγής μπαταριών και εξαρτημάτων στη χώρα μας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο, πιθανά στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Ως κίνητρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2020, για μειωμένους φορολογικούς συντελεστές κατά 5% (19% αντί 24%) και για πέντε κερδοφόρες χρήσεις, για όσες εταιρείες αποφασίσουν να εγκατασταθούν στις παραπάνω περιοχές. Στο ίδιο σκεπτικό συμπεριλαμβάνονται οι αυξημένοι συντελεστές απόσβεσης παγίων, όπως και οι μειωμένες εργοδοτικές εισφορές για κάθε νέα θέση εργασίας.

Ακόμη, το σχέδιο προβλέπει και την εγκατάσταση 8.656 φορτιστών σε όλη την Ελλάδα, απλούς και ταχείας φόρτισης. Οι απλοί κοστίζουν από 3.000 ως 5.000 ευρώ, ενώ οι ταχείας φόρτισης φθάνουν τα 20.000 ευρώ. Πέρα από τα 220 εκατομμύρια ευρώ του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, έχουν εξασφαλιστεί από άλλα προγράμματα 30 ως 40 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον.

Όπως είναι γνωστό, επιδίωξη είναι το ένα στα τρία νέα αυτοκίνητα το 2030 να είναι ηλεκτρικά, ενώ ελπιδοφόρα είναι η συμμετοχή 252 Δήμων στην πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου για την εκπόνηση Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ). Το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος φιλοδοξεί στο πρώτο εξάμηνο του 2021 να έχουν χωροθετηθεί σημεία φόρτισης σε όλη την επικράτεια, τα οποία μεταφράζονται σε κύκλο εργασιών ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στην αγορά.

Παράλληλα, προωθείται η μείωση της γραφειοκρατικής διαδικασίας σε ό,τι έχει να κάνει με την έκδοση αδειών εγκατάστασης σημείων φόρτισης. Το ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η περαιτέρω βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου, η προσέλκυση επενδύσεων, η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των κατοίκων αυτής της χώρας για τις εναλλακτικές μετακινήσεις, όπως και η εγκαθίδρυση συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά.

Στα προαναφερόμενα πρέπει να προστεθούν και τα νησιά, όπου πρόθεση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να αυξήσει σημαντικά τις δράσεις, μεταβάλλοντάς τα σε πρότυπα πράσινης ανάπτυξης με ηλεκτροκίνηση και καθαρή ενέργεια. Φιλοδοξία των εμπνευστών του προγράμματος είναι η Αστυπάλαια να είναι μόνο η αρχή.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!