X
Επικαιρότητα

ΕΘΕΛ: παράδοση λεωφορείων

121 νέα λεωφορεία φυσικού αερίου για την ΕΘΕΛ

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ Μιχάλης Λιάπης παραβρέθηκε σήμερα στην τελετή παράδοσης των 121 νέων λεωφορείων φυσικού αερίου, στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη.

Τα νέα λεωφορεία, θα ενταχθούν άμεσα στο στόλο της ΕΘΕΛ. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Αθήνα θα βρίσκεται στην πρώτη θέση των ευρωπαϊκών πόλεων, με τα περισσότερα λεωφορεία που λειτουργούν με φυσικό αέριο (συνολικά 416). Τα νέα λεωφορεία, τα οποία θα εξυπηρετούν περιοχές της ανατολικής Αττικής, θα σταθμεύουν στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας όπου εγκαθίσταται και ο νέος σταθμός πλήρωσης φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ. Ως αποτέλεσμα θα μειωθούν τα «νεκρά» οχηματοχιλιόμετρα και θα περιορισθούν οι χαμένες εργατοώρες από τις περιττές μετακινήσεις των οχημάτων από τα αμαξοστάσια, στον σταθμό πλήρωσης φυσικού αερίου των Άνω Λιοσίων. Από αυτές τις αλλαγές θα εξοικονομηθούν 2,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα από την χρήση λεωφορείων φυσικού αερίου: με την κυκλοφορία των νέων οχημάτων επιτυγχάνεται μείωση εκπομπών κατά 50% σε οξείδια αζώτου, κατά 85% σε μονοξείδιο του άνθρακα και κατά 90% σε υδρογονάνθρακες σε σχέση με τα θερμικά λεωφορεία EURO 1. Ταυτόχρονα μηδενίζονται οι εκπομπές αιθάλης (καπνού) και οξειδίων του θείου. Επιτυγχάνεται περιορισμός της ηχορύπανσης καθώς οι κινητήρες φυσικού αερίου είναι περισσότερο αθόρυβοι και έχουν λιγότερους κραδασμούς σε σχέση με τους αντίστοιχους ντίζελ ή βενζίνης, λόγω του μεγαλύτερου αριθμού οκτανίων του φυσικού αερίου (130).

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης: «Τα νέα λεωφορεία είναι σύγχρονα, οικονομικά και κυρίως φιλικά προς το περιβάλλον. Με την ένταξη τους στον στόλο της ΕΘΕΛ αναβαθμίζεται και βελτιώνεται σημαντικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στο επιβατικό κοινό. Το Υπουργείο Μεταφορών συνεχίζει την προσπάθεια του για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων συγκοινωνιών, ένα έργο το οποίο οι πολίτες το αναγνωρίζουν και το στηρίζουν.

Παράλληλα προωθείται η προμήθεια 520 νέων λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας «Euro 3 & 4» ώστε ο στόλος της ΕΘΕΛ να αποτελείται πλέον από 2.600 καινούρια λεωφορεία. Ταυτόχρονα προχωρά και η ανανέωση των υποδομών της εταιρείας με τα νέα αμαξοστάσια στην Ανθούσα και το Θριάσιο που έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη κατανομή των οχημάτων και τον περιορισμό των άκοπων μετακινήσεων που κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!