top icon
Επικαιρότητα

Έρχονται οι ψηφιακοί ταχογράφοι

Η νέα πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουν οι οδηγοί φορτηγών είναι οι ψηφιακοί ταχογράφοι

Η νέα πραγματικότητα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες οδηγοί των φορτηγών αυτοκινήτων είναι οι ψηφιακοί ταχογράφοι. Με στόχο την σταδιακή αντικατάσταση των -προηγούμενης τεχνολογίας- αναλογικών, η ευρωπαϊκή ένωση προωθεί αυτές τις νέες συσκευές, οι οποίες εκτός από απλότητα στη χρήση υπόσχονται και την βελτίωση της ασφάλειας των μεταφορών.

Η Siemens VDO είναι η πρώτη εταιρεία που παρουσίασε ένα τέτοιο ταχογράφο, τον DTCO 1381. Στα κύρια χαρακτηριστικά του είναι ότι δεν υπάρχει πλέον ο κλασσικός «δίσκος» καταγραφής των δεδομένων, τα οποία αποθηκεύονται σε ψηφιακή μορφή στη μνήμη του ταχογράφου. Αυτά στην συνέχεια μπορούν να τυπωθούν μέσω του ενσωματωμένου εκτυπωτή, ή να αποθηκευτούν σε ειδικές συσκευές. Αυτές είναι είτε οι ειδικές κάρτες, οι οποίες είναι διαφορετικές για τον οδηγό και συνοδηγό, για την ιδιοκτήτρια εταιρεία, για τα συνεργεία και τις αρμόδιες αρχές.

Οι ψηφιακοί ταχογράφοι αφορούν οχήματα άνω των 3,5 τόνων ή άνω των 9 θέσεων. Η πρώτη ημερομηνία παραγωγής τους έχει οριστεί για την 5η Αυγούστου 2005, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα δεν έχει ορίσει από πότε θα θεωρείται υποχρεωτική η κατασκευή τέτοιων αυτοκινήτων με ψηφιακό ταχογράφο. Επίσης, με βάση απόφαση της ΕΕ σε περίπτωση που ένας αναλογικός ταχογράφος πάθει βλάβη πέρα οποιασδήποτε επισκευής, τότε πρέπει να αντικατασταθεί με ένα αντίστοιχο ψηφιακό.

Σε κάθε περίπτωση, η υιοθέτηση μιας τέτοιας τεχνολογίας απαιτεί εκπαίδευση, τόσο στους χρήστες όσο και σε αυτούς που θα κληθούν να ελέγξουν ή να επιδιορθώσουν μια συσκευή, όπως ο DTCO 1381. Η Electra ΑΕ, επίσημος αντιπρόσωπος της Siemens VDO, πραγματοποίησε ήδη μια πρώτη παρουσίαση της νέας αυτής τεχνολογίας και σκοπεύει να προχωρήσει σύντομα σε ακόμα πιο εξειδικευμένα σεμινάρια.

Θα έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν αυτή η νέα τεχνολογία θα καταφέρει να δώσει λύση σε ένα ζήτημα που έχει συζητηθεί πολλές φορές, δηλαδή την επέμβαση στους ταχογράφους με σκοπό την απόκρυψη των πραγματικών συνθηκών, κάτω από τις οποίες χρησιμοποιείται ένα τέτοιο όχημα._Κ.Φ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ