X
Επικαιρότητα

Έρχονται αυξήσεις στα ασφάλιστρα

Yπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του κλάδου Aυτοκινήτων αναμένεται να επιφέρει η εφαρμογή της 5ης Oδηγίας Aυτοκινήτου που επεξεργάζεται η Eυρωπαϊκή Eνωση.


Το σχέδιο οδηγίας, το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί από το Συμβούλιο μέσα στο 2002, πρόκειται να οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου, καθότι προβλέπει μεταξύ άλλων:


· Την αύξηση των κατωτάτων ορίων ασφαλιζομένων αστικής ευθύνης σε ένα 1.000.000 EUR κατά θύμα, από 500.000 EUR κατά ατύχημα που ισχύει σήμερα για σωματικές βλάβες, και σε 500.000 EUR, από 100.000 EUR που ισχύει σήμερα για υλικές ζημιές. Τα προαναφερόμενα ποσά θα αναπροσαρμόζονται αυτόματα σύμφωνα με το δείκτη τιμών καταναλωτή κάθε πέντε χρόνια.


· Οι πεζοί και οι ποδηλάτες θα καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες ανεξαρτήτως υπαιτιότητας τους.


· Θα αποζημιώνεται ο επιβάτης του οχήματος έστω και αν γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει ότι ο οδηγός του οχήματος, στο οποίο επέβαινε, ήταν υπό την επίδραση αλκοόλ ή τοξικών ουσιών.


· Όλα τα οχήματα θα πρέπει να είναι ασφαλισμένα. Καταργούνται δηλαδή οι μέχρι τώρα εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε μερικά οχήματα να παραμένουν ανασφάλιστα.


· Περιορίζεται η δυνατότητα των κρατών- μελών να εξαιρούν την υποχρέωση του Επικουρικού Κεφαλαίου σε περίπτωση υλικών ζημιών από άγνωστο όχημα, αν από το ίδιο ατύχημα προκληθούν σοβαρές σωματικές βλάβες.


Η οδηγία έγινε γνωστή σε ημερίδα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) στην οποία τονίστηκε η σθεναρή αντίσταση που προβάλουν η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, ενώ στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της Ένωσης Δημήτρης Κοντομηνάς, επεσήμανε ότι το 2001 ήταν η χρονιά με τα χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα για τις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες, πρόσθεσε όμως πως αισιοδοξεί για την πορεία μέσα στο 2002.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!