top icon
Επικαιρότητα

Επιστροφή στον… ατμό

Η ιδέα των ατμοκίνητων οχημάτων κάθε άλλο παρά φρέσκια μπορεί να χαρακτηριστεί. Για την ακρίβεια έχει περάσει πάνω από ένας αιώνας, από την εποχή που οι αυτοκινητοβιομηχανίες έκριναν τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, ως καλύτερη επιλογή από τα ηλεκτροκίνητα μοτέρ και τα αντίστοιχα του ατμού.

Σήμερα βέβαια τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά. Οι κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου τείνουν να πάψουν να αποτελούν συμφέρουσα λύση. Οι εταιρίες λοιπόν στρέφονται προς εναλλακτικές προτάσεις και, αναπάντεχα, έφτασε η στιγμή να ξαναβγεί από το χρονοντούλαπο μία ατμοκίνητη πρόταση, σε μία προηγμένη τεχνολογικά εκδοχή.

Το νέο αυτό πρωτότυπο προέρχεται από την Αγγλία. Έχει βάρος τριών τόνων και μήκος 7,66 μέτρων. Αυτό όμως που εντυπωσιάζει είναι οι επιδόσεις του, αφού οι 364 ίπποι ισχύος του χαρίζουν τελική ταχύτητα 274 χλμ/ώρα. Και όλα αυτά με μια μάλλον οικολογική μέθοδο, καθώς για να λειτουργήσει το αυτοκίνητο, το μόνο που χρειάζεται είναι η μετατροπή νερού σε ατμό, χάρη στην καύση ενός κινητήρα προπανίου. Από κει και πέρα, οι εκπομπές περιορίζονται σε νερό και σε διοξείδιο του άνθρακα.

Το νέο αυτό βρετανικό μοντέλο αναμένεται να λάβει μέρος στην 60ή εβδομάδα ταχύτητας της Μπονβίλ. Για να κατακτήσει βέβαια το ρεκόρ ταχύτητας για ατμοκίνητο όχημα, θα πρέπει να πραγματοποιήσει δύο γύρους, με αντίθετη κατεύθυνση, μέσα σε διάστημα μιας ώρας. Ωστόσο, προτού βιαστείτε να υποστηρίξετε ότι ο χρόνος είναι αρκετός, οφείλουμε να προσθέσουμε ότι το αυτοκίνητο απαιτεί 6-8 λεπτά για να τεθεί σε λειτουργία, ενώ μεταξύ των δυο γύρων απαιτεί και ανεφοδιασμό.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ