X
Επικαιρότητα

Επίσκεψη στην καρδιά της Michelin

Σεβασμός στην παράδοση και οραματισμός για το μέλλον. Επάνω σε αυτές τις κατευθύνσεις έχει βασιστεί όλη η φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από την πορεία της Michelin και η οποία έχει αναδείξει την γαλλική εταιρία ως έναν από τους βασικούς παίκτες της παγκόσμιας βιομηχανίας ελαστικών.

Σεβασμός στην παράδοση και οραματισμός για το μέλλον. Επάνω σε αυτές τις κατευθύνσεις έχει βασιστεί όλη η φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από την πορεία της Michelin και η οποία έχει αναδείξει την γαλλική εταιρία ως έναν από τους βασικούς παίκτες της παγκόσμιας βιομηχανίας ελαστικών.

 

 

 

Η πρόσφατη επίσκεψή μας στο Clermont–Ferrand, στην πόλη που βρίσκεται η έδρα της Michelin, μας έδωσε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με το χθες, το σήμερα και το αύριο της εταιρίας επισκεπτόμενοι το μουσείο, γνωστό και ως Michelin Adventure, την μονάδα παραγωγής του εργοστασίου Cataroux που ήταν και το πρώτο του γάλλου κατασκευαστή, καθώς και το κέντρο έρευνας και εξέλιξης της Michelin στο Ladoux.

 

 

Το Michelin Adventure είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πληρέστερα μουσεία σχετικά με την πορεία εξέλιξης των ελαστικών. Στεγάζεται σε έναν χώρο 2.000 τ.μ. όπου φιλοξενούνται θεματικά και χρονολογικά εκθέματα που αποκαλύπτουν την ιστορία του ομίλου Michelin από την ίδρυσή της εταιρίας το 1989 μέχρι σήμερα, τονίζοντας παράλληλα την αφοσίωσή της στην συνεχή εξέλιξη. Μεταξύ των εκθεμάτων του μουσείου βρίσκονται τα πρώτα ελαστικά ποδηλάτων του 1981 τα οποία έβαλαν τις βάσεις για την εξέλιξη ελαστικών για αυτοκίνητα, τα πρώτα ακτινωτά ελαστικά που αποτελούν εφεύρεση της Michelin καθώς επίσης οι διάσημοι χάρτες και ταξιδιωτικοί οδηγοί αλλά και ο πασίγνωστος Bibendum, ο άνθρωπος της Michelin που οραματίστηκε ο Andre Michelin το 1898 και έχει αναγνωριστεί από τους Financial Times ως το καλύτερο logo της ιστορίας.
 

Το Michelin Adventure βρίσκεται μέσα στο χώρο του συγκροτήματος του εργοστασίου Cataroux το οποίο είναι το πρώτο και παλαιότερο του ομίλου Michelin. Χτίστηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1920, βομβαρδίστηκε το 1944 και ξαναχτίστηκε το 1946 συνεχίζοντας την λειτουργία και την εξέλιξή του μέχρι και σήμερα. Σήμερα απασχολούνται σε αυτό 3.000 εργαζόμενοι ενώ ο κύκλος εργασιών του περιλαμβάνει την παραγωγή των αγωνιστικών ελαστικών και ειδικών παραγγελιών, τον εφοδιασμό των άλλων εργοστασίων της εταιρίας με προϊόντα προς τελική επεξεργασία αλλά και την έρευνα επάνω στην βιομηχανοποίηση μηχανημάτων και νέων προϊόντων.
 

Ωστόσο το μέλλον της εταιρίας αλλά και των προϊόντων που τελικά απολαμβάνουμε όλοι εμείς χτίζεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Clermont–Ferrand στο Ladoux στο κέντρο έρευνας και εξέλιξης όπου σε μια έκταση 480 εκταρίων λειτουργούν διάφορα πεδία δοκιμών και 19 πίστες συνολικού μήκους 41 χιλιομέτρων που παρέχουν την δυνατότητα για κάθε είδους δοκιμές πρόσφυσης, αντοχής, θορύβου και άνεσης. Στο Ladoux απασχολούνται 3.300 εργαζόμενοι ενώ λειτουργούν τμήματα για εξέλιξη ελαστικών για αγροτικά και χωματουργικά μηχανήματα, αεροσκάφη, επιβατικά και ελαφριά φορτηγά, δίτροχα αλλά και εργαστήρια εξέλιξης πρωτοτύπων ενώ κάθε χρόνο πραγματοποιούνται από την Michelin και από κατασκευαστές αυτοκινήτων περισσότερες από 37.000 δοκιμές.
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!