X
Επικαιρότητα

Τρίκαλα – Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα αυτοματοποιημένων μεταφορών «SHOW»

Ακόμη ένα καινοτόμο πρόγραμμα για τις αυτοματοποιημένες μεταφορές ολοκληρώνεται στα Τρίκαλα και τα αποτελέσματά του παρουσιάστηκαν δημοσίως τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024.

Στον γνώριμο χώρο του πάρκου Ματσόπουλου, το πρόγραμμα SHOW (SHared automation Operating models for Worldwide adoption – Κοινόχρηστα αυτοματοποιημένα λειτουργικά μοντέλα για παγκόσμια χρήση) που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2023, παρουσιάστηκε σε αιρετούς και πολίτες, που είχαν την ευκαιρία να μετακινηθούν με τρία αυτόνομα οχήματα. Το van του SHOW, το όχημα που ανέπτυξε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (παρών ο καθηγητής του Τομέα Ηλεκτρονικής και Τεχνολογίας Συστημάτων Πληροφορικής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών κ. Γιάννης Πρατικάκης) και το όχημα του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Την εκδήλωση διοργάνωσε η e-trikalaΑΕ, η οποία υλοποιεί και αυτό το πρόγραμμα.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Νίκος Σακκάς υπενθύμισε την εξέλιξη των καινοτομιών στην πόλη του από το 2004, τη SmartCity, το πρώτο Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό και το πλήθος των υλοποιηθέντων προγραμμάτων. Ανέφερε ακόμη πως ο Δήμος Τρικκαίων και η πόλη αλλάζουν με ποδηλατόδρομους, σεβασμό στους πεζούς και αναμορφώσεις.

Ειδικά για το πρόγραμμα SHOW, εστίασε στο κοινωνικό όφελος των καινοτόμων προγραμμάτων για την κινητικότητα, στη μακρόχρονη πορεία συνεργασιών της e-trikalaAE με το ΕΠΙΣΕΥ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από το 2013 και το Υπουργείο Μεταφορών, με το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό (CityMobil2), στο πλήθος των ερευνητικών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν, στην πρωτοπορία των Τρικάλων για το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν 69 εταίροι από όλον σχεδόν τον κόσμο (ΕΕ, ΗΠΑ, Ταϊβάν, Ν. Κορέα, Κίνα, Αυστραλία, Σιγκαπούρη), στη συνεργασία του Δήμου Τρικκαίων και της e-trikalaμε την κεντρική κυβέρνηση και τους συνεργαζόμενους φορείς και εταιρείες, στη συμμετοχή των πολιτών και στην ανάγκη να συνεχιστεί ο δρόμος της ομαλής ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών για την πόλη του μέλλοντος.

Οι ομιλητές επίσης παρέθεσαν στοιχεία που αφορούν στην κοινωνική αποδοχή, στην τεχνική διάσταση και στην ρεαλιστική υφή του προγράμματος, όπως αυτό υλοποιήθηκε στην πόλη Ενδεικτικά χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία 5G, IoT, τα οχήματα κινούνταν σε μήκος 9 χλμ. (πάρκο Ματσόπουλου – ΤΕΦΑΑ), τα οχήματα ήταν ηλεκτρικά και κινήθηκαν για 18 μήνες, ο ηλεκτρονικός εγκέφαλος του οχήματος επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει από τους αισθητήρες του οχήματος, από τα σήματα κυκλοφορίας, τον ΚΟΚ, τα επεξεργάζεται και επικοινωνεί με το κέντρο ελέγχου. Κάθε όχημα κινήθηκε on demand, δηλαδή μετά από πρόσκληση του επιβάτη μέσω σχετικής εφαρμογής, αναπτύσσονταν ταχύτητες από 18 έως και 50 χλμ/ώρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!