X
Επικαιρότητα

Τον Οκτώβριο στην ΕΕ το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της Ελλάδας παρουσιάστηκε αρχικά τον Ιανουάριο, αλλά αναθεωρήθηκε με βάση τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το νέο σχέδιο θα συζητηθεί τώρα με τους τοπικούς ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς φορείς πριν από την αποστολή της τελικής έκδοσης στο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ τον Οκτώβριο.

Το αναθεωρημένο σχέδιο της Ελλάδας αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη για τους επενδυτές στην αποθήκευση ενέργειας, καθώς υποβαθμίζει σημαντικά τον στόχο της δυναμικότητας για το 2030, ενώ παρέχει χώρο για έναν ακόμη σταθμό φυσικού αερίου. Πιο συγκεκριμένα, το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ στοχεύει σε μερίδιο 79% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, έναντι 80% αρχικά, το οποίο μεταφράζεται σε 13,5 νέα γιγαβάτ έναντι 14,7 GW που ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο.

Τα φωτοβολταϊκά έχουν μειωθεί σε 13,4 GW από 14,1 GW, ενώ ο στόχος για την αιολική ενέργεια στην ξηρά έχει αναβαθμιστεί σε 7,6 GW από 7 GW. Όσον αφορά την υπεράκτια αιολική ενέργεια, ο στόχος έχει τεθεί σε 1,9 GW, από 2,7 GW στο αρχικό σχέδιο. Ο στόχος για άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένει στα 800 MW. Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια αναμένεται να φθάσουν τα 3,8 GW έως το 2030, έναντι 4 GW στην αρχική πρόταση.

Δεδομένης της σημασίας της εξισορρόπησης στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική και λιγότερο φιλόδοξη προσέγγιση όσον αφορά την αποθήκευση ενέργειας και τις μονάδες φυσικού αερίου. Έχει αναθεωρήσει τις μπαταρίες σε μόλις 3,1 GW από 5,6 GW αρχικά, ενώ οι δυνατότητες αντλησιοταμίευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας ορίζονται σε 2,2 GW από 2,5 GW. Από την άλλη πλευρά, το φυσικό αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται από 7 GW σε 7,7 GW, πράγμα που σημαίνει ότι θα κατασκευαστεί ένα ακόμη εργοστάσιο μέχρι το 2030. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι λιγνιτικές μονάδες θα αποσυρθούν μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Αναμένεται υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα
Το ΕΣΕΚ περιλαμβάνει επίσης τις προβλέψεις του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας κατά το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας. Η χονδρική τιμή προβλέπεται να μειωθεί στα 132,6 ευρώ/MWh έως το 2030 από 187,1 ευρώ/MWh το 2021. Ωστόσο, η τιμή αυτή είναι υψηλότερη από ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια, παρόλο που το υπουργείο αναμένει μείωση μετά το 2030. Το υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας δικαιολογείται ως αποτέλεσμα της ανάγκης εγκατάστασης νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα, όπως η αποθήκευση ενέργειας και η υπεράκτια αιολική ενέργεια, καθώς και μεγάλων επενδύσεων στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διατήρηση των εφεδρικών μονάδων φυσικού αερίου.

Μια άλλη κρίσιμη πτυχή του σχεδίου είναι η ενεργειακή απόδοση, όπου ο στόχος τίθεται σε 5% περισσότερη εξοικονόμηση μέχρι το 2030. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό αυξάνεται απότομα στη συνέχεια, στο 14% έως το 2035. Το πράσινο υδρογόνο έχει ενισχυθεί από 1,2 GW προηγουμένως σε 1,7 GW στο νέο σχέδιο, το οποίο μεταφράζεται σε 135 εκατομμύρια τόνους, προκειμένου να αποανθρακωθούν τομείς που είναι δύσκολο να αποσυρθούν, όπως οι μεταφορές και η βιομηχανία. Τέλος, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθούν κατά 54% έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990 χωρίς τις χρήσεις γης, την αλλαγή χρήσης γης και τη δασοκομία και κατά 57% συμπεριλαμβανομένων και αυτών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!