top icon
Επικαιρότητα

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Αθηναίων

Αλλαγές στο κέντρο της Αθήνας φέρνει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που θέτει προς έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο ο Δήμος Αθηναίων.

Το σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δημιουργία ασφαλών διαδρομών ποδηλάτου από τις γειτονιές του Δήμου στο κέντρο της πόλης, υλοποίηση και πύκνωση μητροπολιτικού δικτύου ποδηλάτου, ποδήλατα πόλης κοινής χρήσης συμβατικά και ηλεκτρικά και είσοδο του ποδηλάτου στις λεωφορειολωρίδες. Ακόμη, στοχεύει στην προστασία του κέντρου και των γειτονιών από διαμπερείς διελεύσεις μηχανοκίνητης κυκλοφορίας, ενώ προτείνει και την ανακήρυξη του ιστορικού κέντρου σε περιοχή περιορισμένης πρόσβασης ιδιωτικών αυτοκινήτων (ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΔΩ).

Επέκταση Μεγάλου Περιπάτου: Σύνδεση Ακαδημίας Πλάτωνος με το Λύκειο Αριστοτέλη και ανάπλαση του άξονα Πειραιώς-Σταδίου, ανάπλαση της οδού Σόλωνος και ανάπλαση της Ιεράς Οδού.

Επίσης, προβλέπεται η ενοποίηση οικοδομικών τετραγώνων στο τοπικό οδικό δίκτυο (αρμοδιότητας του Δήμου) για την προστασία των γειτονιών, όπως και θύλακες ήπιας κυκλοφορίας, με παράλληλη άσκηση πολιτικών αποθάρρυνσης της άσκοπης χρήσης του αυτοκινήτου. Στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Αθηναίων γίνεται αναφορά στα κοινής χρήσης συμβατικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης (car sharing). Προτεραιότητα αποτελούν επίσης η προώθηση καθαρών οχημάτων και η εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε δημοτικούς, ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους. Στο ΣΒΑΚ της Αθήνας περιλαμβάνεται η ανανέωση και η αντικατάσταση στόλου οχημάτων ΕΘΕΛ με νέας τεχνολογίας μη ρυπογόνα, ενώ υπάρχουν και αναφορές για διόδια στις εισόδους στο κυκλοφοριακά φορτισμένο κέντρο της πόλης, καθώς επίσης και επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης στις γειτονιές.

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της Αθήνας άρχισε να εκπονείται το καλοκαίρι του 2019, ενώ τον Ιανουάριο του 2020 σε ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης αναφέρεται ότι το Σχέδιο θέτει «ένα πλαίσιο ολιστικού και διεπιστημονικού σχεδιασμού της μετακίνησης πολιτών και εμπορευμάτων στην πόλη. Αν αξιοποιηθεί κατάλληλα, το ΣΒΑΚ ανοίγει το δρόμο για παρεμβάσεις, με επίκεντρο την ποιότητα ζωής και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ