Βρεθήκαμε στα Τρίκαλα για να παρακολουθήσουμε από κοντά την παρουσίαση του «SHOW», του μεγαλύτερου έργου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αυτοματοποιημένη κινητικότητα σε αστικές περιοχές.
Το επόμενο βήμα στο μέλλον για τα αυτοματοποιημένα οχήματά μας παρουσίασαν σήμερα οι άνθρωποι του Δήμου Τρικκαίων, στο πλαίσιο του συνεδρίου #Τρίκαλα2030, σε χώρο κοντινό του Μύλου Ματσόπουλου. Σε συνεργασία με την e-trikala ΑΕ, οκτώ χρόνια μετά το πρόγραμμα CityMobil2, η καινοτομία στην αυτόνομη οδήγηση επιστρέφει με την επίσημη έναρξη των πιλοτικών δοκιμών του ευρωπαϊκού προγράμματος SHOW.
Το πρόγραμμα αφορά την κίνηση αυτοματοποιημένων οχημάτων με τεχνολογία τελευταίας γενιάς. Συνεργάζονται δε για αυτό, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και το Πανεπιστήμιο της Γένοβας (UNIGE).
Εκεί μας καλωσόρισε ο Οδυσσέας Ράπτης (Διευθύνων Σύμβουλος e-trikala ΑΕ), προλογίζοντας τα όσα ακούσαμε και είδαμε, ενώ μας μίλησαν κατά χρονική σειρά οι Δημήτρης Παπαστεργίου (Δήμαρχος Τρικκαίων, Πρόεδρος ΚΕΔΕ), ο Carlos Holguin (Πρόεδρος της SuburVAN), ο Dr Άγγελος Αμδίτης (Διευθυντής Έρευνας ΕΠΙΣΕΥ), ο Θανάσης Λιούτας (Βουλευτής Ν. Τρικάλων) και ο Dr Ευάγγελος Μπεκιάρης (Διευθυντής ΙΜΕΤ-ΕΚΕΤΑ).
Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος (Υφυπουργός Μεταφορών, σ.σ.: τo πρόγραμμα τέθηκε σε λειτουργία με δική του υπουργική απόφαση), δεν κατάφερε να παραβρεθεί αλλά έστειλε το χαιρετισμό του.
Έργο SHOW: Τι είναι;
Tο έργο SHOW συγκεντρώνει 69 εταίρους από 13 χώρες της ΕΕ, που καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα αστικής κινητικότητας, με συντονιστή τη Διεθνή Ένωση Δημοσίων Μεταφορών (International Association of Public Transport | UITP) και τεχνικό συντονιστή εταίρo το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
Δείτε το 1ο βίντεο:
Αποτελεί το μεγαλύτερο ερευνητικό έργο της ΕΕ για τη Συνεργατική, Συνδεδεμένη και Αυτοματοποιημένη Κινητικότητα (CCAM) σε αστικές περιοχές. Το έργο αποτελείται από πιλοτικές εφαρμογές σε πραγματικό αστικό περιβάλλον που θα λάβουν χώρα σε 20 πόλεις στην Ευρώπη, και μεταξύ άλλων πραγματοποιεί κοινές παράλληλες δράσεις με 11 οργανισμούς από τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, την Κίνα, την Ταϊβάν και τη Σιγκαπούρη.
Η χρηματοδότηση έχει προκύψει από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης No 875530.
Το SHOW στοχεύει στην υποστήριξη, με τη χρήση τεχνικών λύσεων, επιχειρηματικών μοντέλων και σεναρίων προτεραιότητας για την εκτίμηση των επιπτώσεων, της πορείας μετάβασης προς αποτελεσματικές και αξιόπιστες βιώσιμες αστικές μεταφορές, μέσω της ανάπτυξης κοινόχρηστων, συνδεδεμένων, συνεργατικών και ηλεκτροκίνητων στόλων αυτόνομων οχημάτων σε συντονισμένες αλυσίδες συστημάτων Δημοσίων Μεταφορών (PT), συστημάτων μεταφορών ανταποκρινόμενων στη ζήτηση (DRT), υπηρεσιών Mobility as a Service (MaaS) και υπηρεσιών Logistics as a Service (LaaS).
Συνολικά, το έργο SHOW θα αναπτύξει έναν στόλο 70 οχημάτων σε επίπεδα αυτοματοποίησης 4 ή 5 που πραγματοποιούν αυτοματοποιημένες εμπορευματικές ή επιβατικές μεταφορές. Τα οχήματα έχουν σχεδιαστεί ώστε να κινούνται σε αποκλειστικές λωρίδες ή σε περιβάλλον μικτής κυκλοφορίας και είναι συνδεδεμένα με ένα ευρύ φάσμα υποστηρικτικών υποδομών (5G, IoT). Τα οχήματα λειτουργούν υπό ταχύτητες κυκλοφορίας που κυμαίνονται μεταξύ 18 και 50 χλμ/ώρα.
Άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη κέντρου ελέγχου, νέων επιχειρηματικών μοντέλων, στρατηγικών ενσωμάτωσης χρηστών, κατευθύνσεων για το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως και την ενσωμάτωση του θέματος αυτοματοποιημένης κινητικότητας στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).
Έργο SHOW: Πιλότος τα Τρίκαλα
Η πόλη των Τρικάλων μέσω της e–Trikala Α.Ε. συμμετέχει στο έργο SHOW ως «δορυφόρος» πιλοτική εφαρμογή με συνδυασμό αυτοματοποιημένων εμπορευματικών και επιβατικών μεταφορών. Ο Δήμος Τρικκαίων έχει σημαντική εμπειρία σε αυτοματοποιημένα συστήματα Δημοσίων Συγκοινωνιών, καθώς ήταν ένας από τους σχετικούς πιλότους του έργου CityMobil2 (όπου αναπτύχθηκε το αυτοματοποιημένο επιβατικό λεωφορείο) και επίσης έχει ολοκληρώσει το σχετικό εθνικό πιλοτικό πρόγραμμα AVINT.
Στην πιλοτική εφαρμογή για τις Δημόσιες Συγκοινωνίες θα προστεθεί σε μια υφιστάμενη διαδρομή υπηρεσία μεταφορών ανταποκρινόμενη στη ζήτηση (DRT), η οποία θα εξυπηρετεί σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος για την πόλη, το σταθμό ΟΣΕ, το Μύλο Ματσόπουλου και τα ΤΕΦΑΑ, συνδέοντας το κέντρο με τα προάστια της πόλης. Στόχος είναι η υπηρεσία αυτή, η οποία θα χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένα λεωφορεία, να εμπλουτίσουν την υφιστάμενη σχετική γραμμή Δημοσίων Συγκοινωνιών.
Στην πιλοτική εφαρμογή θα χρησιμοποιηθούν δυο οχήματα-mini vans με χωρητικότητα περίπου 6 επιβατών το καθένα, τα οποία θα αποκτηθούν μέσω της χρηματοδότησης άλλου ευρωπαϊκού έργου και θα έχουν ταχύτητα λειτουργίας περίπου 30 χλμ./ώρα. Οι πιλοτικές δοκιμές θα υλοποιηθούν μέσα από τη συνεργασία της e–Trikala, του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) και της εταιρείας SuburVAN, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος SHOW.
Σε μεταγενέστερο στάδιο, ο πιλότος θα ενισχυθεί από εφαρμογές κινητικότητας ως υπηρεσίας (MaaS), κατά την οποία θα χρησιμοποιηθούν δύο υφιστάμενα οχήματα του ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ, επίσης εταίρου του έργου SHOW, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις.
Δείτε το 2ο βίντεο:
Η πιλοτική εφαρμογή σχετικά με τις εμπορευματικές εφαρμογές θα αφορά το κέντρο της πόλης των Τρικάλων, όπου είναι συγκεντρωμένες οι Δημόσιες Υπηρεσίες, το Δημαρχείο και μεγάλος αριθμός εμπορικών καταστημάτων. Σε αυτή την πιλοτική εφαρμογή θα χρησιμοποιηθούν αυτόνομα ρομπότ μεταφορών (delivery droids) κατασκευασμένα από την ιταλική εταιρεία YAPE, μέσα από τη συνεργασία της e–Trikala, του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) και του Πανεπιστημίου της Γένοβας (UNIGE).
Αρχικά στον Μύλο των Ξωτικών, τα ρομπότ μετέφεραν τα γράμματα των μικρών παιδιών από το Ταχυδρομείο των Ξωτικών προς τον Αϊ-Βασίλη. Τις επόμενες ημέρες, τα YAPE κινήθηκαν στον πεζόδρομο της Ασκληπιού, στο κέντρο της πόλης, μεταφέροντας εφημερίδες, αλληλογραφία και μικρά πακέτα από τους προμηθευτές στα τοπικά καταστήματα.
Οι συγκεκριμένες καινοτομίες δοκιμάζονται σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας για πρώτη φορά σε όλη την Ευρώπη, και υλοποιούνται στα Τρίκαλα. Σε μία ακόμα κίνηση πρωτοπορίας, τα αυτοματοποιημένα οχήματα είναι ασφαλισμένα από την εταιρεία Anytime. Η επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου των αυτοματοποιημένων οχημάτων επιτυγχάνεται μέσω του δικτύου 5G της Vodafone.
H εταιρεία e–Trikala είναι υπεύθυνη, επίσης, για το σχέδιο αναπαραγωγής του έργου σε περιφερειακό επίπεδο στην Ευρώπη. Το SHOW στοχεύει να υποστηρίξει τη μεταφορά εμπειριών, εργαλείων και καλών πρακτικών στο θέμα της αυτοματοποιημένης οδήγησης σε τουλάχιστον 20 επιπλέον φορείς (τους επιλεχθέντες Regional Replicator Sites). Οι φορείς που αποτελούν τους Regional Replicator Sites έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν τις πιλοτικές δοκιμές και άλλες δραστηριότητες στο πλαίσιο του έργου SHOW με φυσική παρουσία ή ηλεκτρονικά, να ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις του κλάδου και να δημιουργούν σχέδια και δράσεις με βάση τις υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί.
Έναν περίπου μήνα μετά τη συγκεκριμένη έναρξη των εφαρμογών του προγράμματος SHOW, θα ξεκινήσουν και οι διαδρομές των οχημάτων σε αυτό που ονομάζεται «πίστα» αστικού περιβάλλοντος. Τα οχήματα, δηλαδή, θα πραγματοποιούν διαδρομές στις παρυφές της πόλης (από τον σιδηροδρομικό σταθμό προς το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέσω των οδών Πύλης και Φλαμουλίου). Οι διαδρομές θα ξεκινήσουν, αφού ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές και αδειοδοτικές διαδικασίες.
Επιστρέφοντας από τα Τρίκαλα, μια πόλη που έχει καταφέρει να μας εντυπωσιάζει κάθε φορά και περισσότερο, με τους ανθρώπους της να σκέφτονται «έξω από το κουτί», όπως λέμε χαρακτηριστικά, και εμάς να παρακολουθούμε με σεβασμό και μεγάλο ενδιαφέρον τις προσπάθειές του!_ Μ. Σαλ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο, επισκεφθείτε τη διεύθυνση.