X
Επικαιρότητα

Κατεβάσαμε και δοκιμάσαμε τη νέα εφαρμογή reCharge

Τι ακριβώς περιλαμβάνει και τι πρακτικά έχει να προσφέρει στους χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα μας η «κρατική» εφαρμογή reCharge;

Η… άρτι αφιχθείσα στην ελληνική πραγματικότητα εφαρμογή «reCharge» αποτελεί το νέο ψηφιακό εργαλείο που ανέπτυξαν τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και χρηματοδοτήθηκε κατά 100% από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

H χρηστική αυτή εφαρμογή είναι διαθέσιμη από σήμερα, Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, στα Google Play και Apple Store όπως και απ’ ευθείας από την σελίδα του gov.gr .

Επι της ουσίας, μέσω της εφαρμογής οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε έναν διαδραστικό χάρτη, στον οποίο μπορούν σε πραγματικό χρόνο να εντοπίζουν τα προσβάσιμα σημεία φόρτισης που είναι διασυνδεδεμένα με το Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης (ΜΥΦΑΗ), και να αντλούν αναλυτική πληροφόρηση όπως τα στοιχεία του διαχειριστή, τη διαθεσιμότητα, τον αριθμό των ρευματοδοτών και τον τύπο του φορτιστή.

Κατά την πρώτη ημέρα διάθεσης της εφαρμογής πάνω από 1.000 ενδιαφερόμενοι έχουν «κατεβάσει» την εφαρμογή στις συσκευές τους και οι αξιολογήσεις δείχνουν αφενός το ενδιαφέρον της κοινότητας των κατόχων – χρηστών ηλεκτροκίνητων οχημάτων και αφετέρου εντοπίζουν τις ατέλειες αυτής της πρώτης έκδοσης της εφαρμογής.

Την στιγμή που γράφεται αυτό άρθρο εμφανίζονται στοιχεία από 196 σημεία από 26 φορείς, (edit: ήδη έχουν εμφανιστεί 335 σημεία από 29 φορείς | 20 Φεβρουαρίου 2022) ενώ γεγονός είναι ότι δεν εμφανίζονται ακόμη όλοι οι σταθμοί και όλοι οι Φορείς Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΦΕΥΦΗΟ) εν αντιθέσει με την πλέον διαδεδομένη εφαρμογή PlugShare.

Διαβάστε περισσότερα για τα σημεία φόρτισης

Τονίζουμε ότι πηγή των πληροφοριών (και προφανώς υπεύθυνοι για την πληρότητα των στοιχείων) είναι οι ίδιοι οι φορείς της αγοράς ηλεκτροκίνησης, οι οποίοι σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οφείλουν να ολοκληρώσουν την ανάρτηση των δεδομένων έως τις αρχές του Ιουνίου 2023, ενώ αντίστοιχα οι νεοσύστατοι φορείς υποχρεούνται να αναρτούν τις πληροφορίες για τα σημεία φόρτισης εντός ενός μηνός από την έναρξη της δραστηριοποίησής τους. Έτσι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 όλοι οι δημοσίως προσβάσιμοι σταθμοί φόρτισης θα απεικονίζονται στον διαδραστικό χάρτη που λειτουργεί στη πλατφόρμα και στην εφαρμογή του ΜΥΦΑΗ.

Αξιοσημείωτο θεωρούμε ότι τα δεδομένα της εφαρμογής reCharge ανανεώνονται αυτόματα σχεδόν σε πραγματικό χρόνο (ανά 6 λεπτά σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ανακοινώθηκαν) και δεν εξαρτώνται από τις ενημερώσεις που συνεισφέρουν τα μέλη-χρήστες της εφαρμογής.

reCharge στην οθόνη

Η αρχική οθόνη, στα ελληνικά, μάς εισάγει απ’ ευθείας στον διαδραστικό χάρτη όπου ο χρήστης μπορεί να περιορίσει τα αποτελέσματα μέσω μιας σειράς φίλτρων:

Βάσει του τύπου ρευματοδότη (plug)

Βάσει του τύπου του ρεύματος και του τρόπου σύνδεσης

Βάσει της διαθεσιμότητας τη δεδομένη στιγμή

Το reCharge app παρουσιάζει και την (ad hoc) τιμή χρέωσης, αν και αυτή τη στιγμη δεν επιτρέπει την διαχείριση της πληρωμής. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουν εγκατεστημένες και τις αντίστοιχες εφαρμογές των παρόχων.

Το τελευταίο βήμα αφορά την δυνατότητα πλοήγησης στο επιλεγμένο σημείο φόρτισης.

Προϋπόθεση να είναι ενεργή η τοποθεσία της συσκευής και να έχει επιτραπεί η πρόσβαση της εφαρμογής από τα αντίστοιχα δικαιώματα, όπως και η ενεργή σύνδεση στο διαδίκτυο, είτε ασύρματα είτε με χρήση δεδομένων.

Το επόμενο βήμα

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και τις οδηγίες της Ε.Ε. οι επίσημες, κρατικά εποπτευόμενες εφαρμογές των εθνικών μητρώων σταδιακά θα αντικαταστήσουν τις εταιρικές εφαρμογές και θα πρέπει να διασυνδέονται μεταξύ τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σημειώνεται ότι υπάρχει ήδη πρόβλεψη στον σχεδιασμό για να συμπεριληφθούν σταθμοί ανεφοδιασμού και με άλλους τύπους καυσίμου, όπως το υδρογόνο.

Αναφορικά με την διαχείριση των πληρωμών, παράλληλα με την ανάπτυξη της σχετικής δυνατότητας στην εφαρμογή reCharge, αναμένεται να προχωρήσουν και οι αναβαθμίσεις/αντικαταστάσεις των φορτιστών με πιο εξελιγμένους που θα διαθέτουν αναγνώστες «έξυπνων καρτών» και δυνατότητα ανέπαφης πληρωμής από αντίστοιχα apps και συσκευές. Το επιπλέον κόστος που συνεπάγεται η εκκαθάριση των συναλλαγών μέσω του τραπεζικού συστήματος σίγουρα αποτελεί πεδίο συζητήσεων στα τμήματα κοστολόγησης και marketing των παρόχων, καθώς η δραστηριότητα ανάπτυξης του δικτύου φορτιστών θεωρείται ακόμη ζημιογόνος και στις περισσότερες αγορές επιδοτείται από τις κρατικές αρχές.

Αντί συμπεράσματος

Θεωρούμε την πρώτη αυτή εκδοχή ως ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση της επίσημης ενημέρωσης των ιδιοκτητών-χρηστών ηλεκτροκίνητων οχημάτων και αναμένουμε τις προσθήκες περαιτέρω λειτουργιών και τις βελτιώσεις των επόμενων εκδόσεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!