X
Επικαιρότητα

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία οδικό έργο στον Δήμο Θέρμης

Ο Δήμος Θέρμης ανακοίνωσε πως ο δρόμος της οδού Περικλέους που συνδέει δύο από τις μεγαλύτερες κοινότητες, τον Τρίλοφο με το Πλαγιάρι, δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία.

Στη θέση του παλιού δρόμου, ο οποίος υπέστη κατολίσθηση έπειτα από την ισχυρή νεροποντή, υπάρχει μία ολοκαίνουργια γέφυρα. Ο νέος δρόμος είναι υπερυψωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο, με πολύ βελτιωμένα γεωμετρικά χαρακτηριστικά (διευρυμένο πλάτος, μεγάλα πεζοδρόμια), φωτισμό, σήμανση και στηθαία ασφαλείας. Η μεγάλη περιπέτεια για τους κατοίκους Τριλόφου και Πλαγιαρίου ξεκίνησε στις 21 Μαΐου 2020 όταν ξέσπασε ισχυρή νεροποντή στην περιοχή του Δήμου Θέρμης, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε πολλές Κοινότητες (Καρδία, Θέρμη, Ν. Ραιδεστός, Ν. Ρύσιο, Ταγαράδες, Αγία Παρασκευή, Τρίλοφος, Πλαγιάρι). Η μεγαλύτερη από τις καταστροφές σημειώθηκε στην οδό Περικλέους. Το πρόβλημα στον συγκεκριμένο δρόμο προέκυψε επειδή, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης προκλήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα και υπήρξε αστοχία στο πρανές επιχώματος στο ρέμα μεταξύ των δύο οικισμών, προκαλώντας καθιζήσεις.

Οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στην οδό Περικλέους ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ωστόσο, ο Δήμος, από την επομένη της κατολίσθησης, ευρισκόμενος σε διαρκή συνεννόηση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανέλαβε πρωτοβουλίες, προκειμένου να συντμηθεί ο χρόνος αποκατάστασης των ζημιών. Ένα χρόνο μετά το συμβάν, στις 20 Μαΐου 2021 ο Δήμος ανέλαβε εξ ολοκλήρου την ευθύνη του έργου, υπογράφοντας σχετική προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η λύση, η οποία και τελικά προκρίθηκε, και μάλιστα και με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, προέβλεπε την κατασκευή γέφυρας στη θέση του υπάρχοντος επιχώματος, σε συνδυασμό με νέα, βελτιωμένη χάραξη της οδού Περικλέους. Η νέα χάραξη της οδού είναι υπερυψωμένη στη θέση της γέφυρας σε σχέση με τον προϋπάρχοντα δρόμο ώστε να μειωθεί η απότομη κλίση που είχε και να βελτιωθούν οι συνθήκες για την αποστράγγιση της οδού. Ο νέος δρόμος έχει διευρυμένο πλάτος κυκλοφορίας και μεγάλα πεζοδρόμια εκατέρωθεν, με στηθαία ασφαλείας κατά τους σύγχρονους κανονισμούς για την ασφαλή κυκλοφορία οχημάτων, βαρέων οχημάτων και πεζών. Επίσης προβλέφθηκε η κατασκευή δικτύου αποστράγγισης της οδού από τα όμβρια και η διοχέτευσή τους στο ρέμα ώστε να αποφευχθεί η συγκέντρωση υδάτων στο κατάστρωμα όπως συνέβαινε σε περιπτώσεις ισχυρής βροχόπτωσης. Παράλληλα, με την ολοκλήρωση της κατασκευής της γέφυρας καθαιρέθηκε το επίχωμα και ο παλιός πλακοσκεπής οχετός για να ελευθερωθεί η κήτη του ρέματος.

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου εστάλη στο Δήμο στις 29 Σεπτεμβρίου 2022 και λίγες ημέρες μετά, στις 11 Οκτωβρίου προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 31η Οκτωβρίου. Τέσσερις ημέρες μετά, στις 4 Νοεμβρίου ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος. Η σύμβαση, μετά τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπογράφηκε την 1η Μαρτίου 2023 και λίγες εβδομάδες μετά εγκαταστάθηκε ο εργολάβος και ξεκίνησε την κατασκευή του έργου ο προϋπολογισμός του οποίου ανήλθε περίπου στα 3,5 εκατ. ευρώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!