X
Επικαιρότητα

ΟΑΣΘ- Με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία ανανεώνεται το 1/3 του στόλου του

Με την κυκλοφορία των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων ανανεώνεται και εκσυγχρονίζεται περίπου το 1/3 του συνολικού στόλου των οχημάτων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).

Με τη δρομολόγηση των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη και την επικείμενη λειτουργία του Μετρό τον Νοέμβριο, ο συγκοινωνιακός χάρτης της πόλης αλλάζει δραστικά και ενισχύεται. Συνοψίζοντας τα οφέλη από τη δρομολόγηση των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σταϊκούρας, σημείωσε ότι βελτιώνεται η ποιότητα παροχής υπηρεσιών και εξυπηρέτησης των πολιτών, τόσο ως προς τις συνθήκες μετακινήσεων όσο και ως προς την ενίσχυση της συχνότητας των δρομολογίων. Επίσης, βελτιώνεται η προσβασιμότητα των συμπατριωτών μας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ακόμη, τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία διαθέτουν ράμπα στη μεσαία θύρα για την πρόσβαση των επιβατών με προβλήματα κινητικότητας, ενώ υπάρχει και ειδική θέση για αναπηρικό αμαξίδιο. Επίσης, ευθυγραμμιζόμαστε με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «κλιματική ουδετερότητα», και με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την προμήθεια οχημάτων χαμηλών ή/και μηδενικών εκπομπών ρύπων. Αναβαθμίζεται η βιώσιμη αστική κινητικότητα, όπως προβλέπει και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και τέλος μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, βελτιώνεται η ενεργειακή αποδοτικότητα, ενισχύεται η οικονομική αποτελεσματικότητα.

Ήδη, από την προηγούμενη Παρασκευή, 46 ηλεκτρικά λεωφορεία κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας. Και πλέον, 17 ηλεκτρικά λεωφορεία άρχισαν δρομολόγια στη Θεσσαλονίκη, εξυπηρετώντας τις δυτικές συνοικίες της, και συγκεκριμένα τις λεωφορειακές γραμμές 21, «Εύοσμος – Αριστοτέλους» και 29, «Πολίχνη – Αριστοτέλους». Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, αναμένεται να κυκλοφορήσουν επιπλέον 39 ηλεκτρικά λεωφορεία, και μέχρι τέλος Ιουνίου το σύνολο αυτών. Την ίδια στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των εργασιών κατασκευής νέου σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών λεωφορείων, σε οικόπεδο έκτασης 16 στρεμμάτων, στη Σταυρούπολη. Ο σταθμός αναμένεται να είναι πλήρως ολοκληρωμένος και λειτουργικός σε τέσσερις περίπου εβδομάδες.

Η χρηματοδότηση της προμήθειας, ύψους 137 εκατ. ευρώ, έγινε με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Προσελήφθησαν, με συμβάσεις και «έπιασαν τιμόνι» 150 νέοι οδηγοί και αναμένονται επιπλέον 40, ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος να κυκλοφορούν καθημερινά 330 λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, 35% περισσότερα από όσα δρομολογήθηκαν πέρυσι.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα των μέχρι σήμερα ενεργειών είναι ο αριθμός των λεωφορείων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης να έχει αυξηθεί σημαντικά, και να προσεγγίζει – ημερησίως τα 300. Επίσης, σχεδιάζεται να προκηρυχθεί άμεσα, διαγωνισμός για επιπλέον 225 λεωφορεία νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για τη Θεσσαλονίκη, ώστε να ανανεωθεί πλήρως ο στόλος ως το τέλος της τετραετίας. Προετοιμάζεται η προκήρυξη διαγωνισμού του ΟΣΕΘ για τη μίσθωση επιπλέον λεωφορείων από ιδιώτες για 10+5 έτη (από το 2025), ενώ τα τεύχη βρίσκονται ήδη σε διαβούλευση.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!