O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας τοποθετείται στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με τα μέλη που απαρτίζουν τον Σύνδεσμο να έχουν την απαραίτητη εξειδίκευση-εμπειρία που απαιτεί το εν λόγω θέμα.
Ως εκ τούτου, και με δεδομένο ότι την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025 ολοκληρώνεται η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης στην οποία έθεσε η κυβέρνηση τον νέο (αναθεωρημένο, για την ακρίβεια) Κ.Ο.Κ. -περιορίζοντας λανθασμένα κατά την άποψή μας το χρονικό διάστημά της σε μόλις τρεις εβδομάδες-, σημειώνουμε ότι:
Συμφωνούμε με…
– Την κατηγοριοποίηση των παραβάσεων σε τρεις κατηγορίες ως εξής:
1. Σοβαρές (π.χ. η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η αντικανονική προσπέραση, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ).
2. Λιγότερο επικίνδυνες (π.χ. παράνομη στάθμευση) και
3. Διοικητικές, όπως η οδήγηση χωρίς ο οδηγός να φέρει μαζί του τα νόμιμα έγγραφα.
– Την «απενοχοποίηση» του οχήματος, καθώς οι ποινές αφορούν κυρίως τον οδηγό (χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση άδειας οδήγησης, βαθμοί ποινής ΣΕΣΟ), κάτι απόλυτα λογικό, καθώς το αυτοκίνητο σαφώς δεν ευθύνεται και μπορεί να χρησιμοποιείται από περισσότερους του ενός οδηγούς.
– Την κλιμάκωση των ποινών (από αφαίρεση διπλώματος έως και φυλάκιση 7 ετών) για τους οδηγούς που υποπίπτουν συχνά σε σοβαρές παραβάσεις.
– Τις ρυθμίσεις που μεριμνούν για τους ευάλωτους χρήστες της οδού (ηλικιωμένοι, παιδιά, συνοδοί παιδιών κτλ.) και αφορούν τη συμπεριφορά των ίδιων όσο και τη συμπεριφορά των υπολοίπων χρηστών της οδού απέναντί τους.
– Την αυστηροποίηση των ποινών για τα οχήματα μικροκινητικότητας (ηλεκτρικά πατίνια κτλ.) και τα μηχανοκίνητα δίκυκλα, με υποχρεωτική τη χρήση του κράνους, την τήρηση των ορίων ταχύτητας αλλά και της σήμανσης. Σημειώνουμε εδώ ότι οι αναβάτες πατινιών κατά το πλείστον είναι παιδιά και ανήλικοι, για τους οποίους δεν απαιτείται δίπλωμα οδήγησης, και όμως τους επιτρέπεται να κυκλοφορούν ένα όχημα, έστω και μικρό. Θα πρέπει όλοι οι χρήστες οχημάτων μικροκινητικότητας να εκπαιδεύονται, και να πιστοποιείται η επάρκειά τους για κίνηση σε δημόσιους δρόμους.
– Την επιβολή ποινών και την είσπραξη προστίμων για παραβάσεις οδηγών άλλων χωρών, με ολοκλήρωση της διαδικασίας στον τόπο καταγραφής της παράβασης.
Εκφράζουμε επιφυλάξεις…
– Για το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των οχημάτων στα 30 χλμ./ώρα εντός κατοικημένων περιοχών, αν γενικευθεί πλην περιπτώσεων σχολείων, γύρω από παιδικές χαρές, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας κτλ.
Το μέτρο -κατά την άποψή μας- είναι δύσκολο να εφαρμοστεί και ακόμα πιο δύσκολο να αστυνομευτεί, παρά το ότι με τον νέο ΚΟΚ διευρύνεται η δυνατότητα αξιοποίησης τεχνικών ή ηλεκτρονικών μέσων (κάμερες κτλ.) για τη διαπίστωση των παραβάσεων. Επίσης, ο νέος ΚΟΚ θα επιτρέπει την κίνηση των δικύκλων ανάμεσα στα αυτοκίνητα, όταν εκείνα είναι ακινητοποιημένα ή κινούνται κάτω από 30 χλμ./ώρα. Στην περίπτωση αυτή, τα δίκυκλα θα πρέπει να κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 30 χλμ./ώρα. Το μέτρο θεωρούμε πώς είναι αδύνατο να αστυνομευτεί και θεωρούμε πώς θα πολλαπλασιάσει τις ανθρώπινες απώλειες των δικυκλιστών, την ώρα που ως πολιτεία -έχει αποδειχθεί περίτρανα- δεν καταφέραμε να εφαρμόσουμε καν το όριο των 50 χλμ./ώρα στις πόλεις.
– Για το γεγονός ότι, δυστυχώς, δεν διαπιστώσαμε σημαντική συστηματοποίηση των ποινών για τη χρήση κινητών τηλεφώνων που πολλοί ειδικοί πιθανολογούν πως ευθύνονται για τα περισσότερα τροχαία, ειδικά μέσα στον αστικό ιστό.
– Για την αναλογία μισθού-διοικητικών κυρώσεων. Με μέσο πρόστιμο σοβαρών παραβάσεων το 57% του κατωτάτου μισθού, μιλάμε για καθαρή και παντελή έλλειψη αναλογικότητας. Τα πρόστιμα πρέπει να αναπροσαρμοστούν ώστε να ανταποκρίνονται σε ένα πιο λογικό ποσοστό του κατώτατου μισθού της χώρας μας, που δυστυχώς είναι πολύ χαμηλός.
Προτείνουμε επιπλέον…
– Πριν απ’ όλα να εξασφαλίσουμε, ως ένα σύγχρονο κράτος που σέβεται τους πολίτες του, τη σωστή και άρτια εκπαίδευσή τους, πριν καν αυτοί βγουν στους δρόμους και με δεδομένο ότι πολλοί εξακολουθούν να μη θεωρούν καν αυτονόητη τη χρήση ζώνης, κράνους, την ώρα που δεν γνωρίζουμε ούτε πώς πρέπει να καθόμαστε σωστά στη θέση οδήγησης.
– Ακόμα και την εξέταση των υπότροπων -κατ’ επανάληψη- παραβατών από ειδικευμένους ψυχολόγους και την παρακολούθηση ειδικών σεμιναρίων οδηγικής επιμόρφωσης, όταν ξεπεράσουν έναν αριθμό πόντων στο Point System.
– Αδιάκοπη και επί της ουσίας ενημέρωση σε όλους. Σε πολίτες-οδηγούς αλλά και σε αυτούς που καλούνται να εφαρμόσουν και να αστυνομεύσουν τον νέο Κ.Ο.Κ. – αστυνομικούς, ακόμα και Δικαστική Αρχή._Δελτίο Τύπου