X
Επικαιρότητα

O νέος συγκοινωνιακός χάρτης της Θεσσαλονίκης

Οι ενέργειες που έχουν γίνει, για την ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων ενόψει και της λειτουργίας του Μετρό, έχουν απώτερο στόχο να αλλάξουν τον συγκοινωνιακό χάρτη της Θεσσαλονίκης.

Στις ενέργειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων ενόψει και της λειτουργίας του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα τον νέο συγκοινωνιακό χάρτη της Θεσσαλονίκης, που διοργάνωσε ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ). Η συμπρωτεύουσα αποκτά σύγχρονα λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και σε λιγότερο από τρεις μήνες θα διαθέτει Μετρό και σε λιγότερο από τρία χρόνια μία σύγχρονη εσωτερική περιφερειακή οδό, το Flyover. Ας δούμε τι έχει γίνει σε αυτό το διάστημα, στο πεδίο των αστικών συγκοινωνιών και ποιες είναι οι επόμενες προκλήσεις…

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ
Κυκλοφορούν, από τις αρχές Ιουνίου 2024, τα 110 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία, με τα οποία ανανεώθηκε το 1/3 του στόλου του ΟΑΣΘ.
Είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός του ΟΣΕΘ για τη μίσθωση 220 επιπλέον λεωφορείων, για 10+5 έτη.
Υπάρχει προσωρινός ανάδοχος στον διαγωνισμό του ΟΑΣΘ για μίσθωση 164 οχημάτων για τρία έτη, με χρονοδιάγραμμα παραλαβής μέσα στο 2025.
Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση στον νέο μεγάλο διαγωνισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για 700 νέα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, εκ των οποίων, περισσότερα από 200 προορίζονται για τη Θεσσαλονίκη, όταν βρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση.
Έγιναν προσλήψεις, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, 190 οδηγών στον ΟΑΣΘ και αυξάνονται σημαντικά οι μη-μισθολογικές παροχές του συνόλου των οδηγών.
Το αποτέλεσμα είναι, σε σχέση με πέρυσι τον Σεπτέμβριο, ο ΟΑΣΘ να δρομολογεί περίπου 40 επιπλέον λεωφορεία, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης του 16%. Συγκεκριμένα, από περίπου 260 λεωφορεία που δρομολογούσε πέρυσι, φέτος θα δρομολογεί κατά ελάχιστο 300.

ΜΕΤΡΟ
Θα παραδοθεί στους πολίτες η βασική γραμμή, με 13 σταθμούς, στις 30 Νοεμβρίου 2024.
Δρομολογείται η επέκταση προς την Καλαμαριά με 5 πρόσθετους σταθμούς, το 2ο εξάμηνο του 2025.
Για να φτάσουμε εδώ
Υπεγράφη, τον Οκτώβριο του 2023, η Σύμβαση για τη λειτουργία και τη συντήρηση του έργου.
Απελευθερώθηκαν δρόμοι που παρέμειναν κλειστοί για πολλά έτη.
Υπεγράφη συμπληρωματική σύμβαση για την υλοποίηση έργων προσβασιμότητας & μετεπιβίβασης στο Σταθμό «Νέα Ελβετία».
Ολοκληρώθηκε η Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελεί τη Γενική Συγκοινωνιακή Μελέτη του πολεοδομικού συγκροτήματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!