top icon
Επικαιρότητα

Νοθεία στα καύσιμα: Λουκέτο στα πρατήρια, με ονόματα και διευθύνσεις

Ανάλογη της ποσότητας θα είναι η διάρκεια του λουκέτου που θα επιβάλλεται, για τη νοθεία στα καύσιμα, ενώ θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία των παραβατών.

Η άνοδος στις τιμές των καυσίμων οδηγεί την κυβέρνηση στη λήψη και μέτρων (πέραν των επιδοτήσεων) για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της νοθείας. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ζητήθηκε να ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου αλλά και την αντιμετώπιση της νοθείας που έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να ζημιώνεται ο καταναλωτής αλλά και να δημιουργούνται προβλήματα στα οχήματα λόγω της χαμηλής ποιότητας καυσίμων. Παράλληλα, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι από τη νοθεία και την παραβατικότητα ο καταναλωτής ζημιώνεται περισσότερο και από τις υψηλές τιμές. Παραδίδεται, όπως αναφέρουν, 15% μικρότερη ποσότητα καυσίμου (κλέψιμο αντλίας) και το κράτος χάνει σημαντικά έσοδα και δασμούς.

Χθες, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη μέτρων (αναμένεται και δεύτερη δέσμη μέτρων) η οποία προβλέπει τη σφράγιση των πρατηρίων που κατέχουν, διακινούν και εμπορεύονται νοθευμένα καύσιμα και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους. Συγκεκριμένα, για ποσότητα νοθευμένων καυσίμων:

Μέχρι 5.000 λίτρα σφράγιση του πρατηρίου για 10 ημέρες

Άνω των 5.000 και έως 20.000 λίτρα σφράγιση για 30 ημέρες

Άνω των 20.000 λίτρων και έως 45.000 λίτρα για 50 ημέρες

Άνω των 45.000 λίτρων για 90 ημέρες

Η σφράγιση θα επιβάλλεται σε όλες τις δεξαμενές του πρατηρίου ή όποιας άλλης εγκατάστασης, με ειδικές σφραγίδες και αυτοκόλλητες ταινίες στην κεντρική είσοδο και στις αντλίες. Στις αυτοκόλλητες ταινίες θα αναγράφεται εμφανώς στα ελληνικά και στα αγγλικά ότι το πρατήριο σφραγίζεται λόγω νοθείας. Τα νοθευμένα καύσιμα πρέπει να απαντλούνται υποχρεωτικά με ειδικές διαδικασίες και με δαπάνες του ιδιοκτήτη του πρατηρίου, κατά τη διάρκεια που αυτό θα είναι σφραγισμένο.

Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς πετρελαιοειδών, τα πρόστιμα μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να λύνουν το πρόβλημα καθώς ο παραβάτης έχει πολύ μεγαλύτερο κέρδος από το πρόστιμο που του επιβάλλεται, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα πρόστιμα δεν καταβάλλονται. Οι παραβάτες συνήθως κλείνουν τα πρατήρια και ανοίγουν νέο πρατήριο, σε άλλο όνομα, συνεχίζοντας το λαθρεμπόριο ή τη νόθευση των καυσίμων.

Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι το μέτρο που ανακοίνωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ θα έχει σημαντικά αποτελέσματα και είναι κάτι το οποίο είχε προτείνει η αγορά. Μάλιστα αναφέρουν ότι σε πρατήριο στον Βόλο επιβλήθηκε το προηγούμενο διάστημα πρόστιμο ύψους 130.000 ευρώ, χωρίς όμως να ανακοινωθεί το όνομά του. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές συνέχισαν, καθώς δεν γνώριζαν, να προμηθεύονται καύσιμα από το εν λόγω πρατήριο.
Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο ΣΕΕΠΕ θα παραδώσει στην ΑΑΔΕ μελέτη (που διενεργήθηκε σε συνεργασία με εξειδικευμένο οίκο) και αφορά το πώς πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι των στοιχείων που σήμερα διαβιβάζουν οι πρατηριούχοι στο σύστημα εισροών – εκροών χωρίς να αλλάξει το λογισμικό που έχουν εγκαταστήσει, και το οποίο σήμερα δεν δίνει τέτοια δυνατότητα γιατί δεν είναι συμβατό με το σύστημα της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τους ελέγχους που πραγματοποίησε το περυσινό έτος το Γενικό Χημείο του Κράτους σε 162 δείγματα που διαπιστώθηκε νοθεία, τα 107 αφορούν το πετρέλαιο κίνησης. Μάλιστα τα φαινόμενα αυτά αναμένεται να συνεχισθούν, καθώς με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς οι τιμές στο ντίζελ θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία σε αντίθεση με τη βενζίνη που φαίνεται να σταθεροποιείται στα σημερινά επίπεδα. Βέβαια, οι τιμές είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, κάτι που διαπιστώθηκε και το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος όπου η ζήτηση ήταν 20% κάτω σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Το περυσινό έτος διενεργήθηκαν 9.076 έλεγχοι στα καύσιμα και διαπιστώθηκαν 688 παραβάτες. Κατασχέθηκαν συνολικά 14.483 λίτρα πετρελαίου κίνησης και 60.403 κιλά παραγώγων πετρελαίου. Με βάση τον νόμο, ελέγχους μπορεί να διενεργεί η ΑΑΔΕ, και κλιμάκια των υπουργείων Μεταφορών. Ωστόσο, η αγορά υποστηρίζει ότι υπάρχει έλλειμμα συντονισμού και θα έπρεπε οι έλεγχοι να γίνονται υπό την αιγίδα ενός φορέα, πιθανόν της ΑΑΔΕ. Φέτος η ΑΑΔΕ θα πραγματοποιήσει 13.000 ελέγχους, ενώ εκτιμά ότι θα εντοπιστούν περισσότεροι από 1.000 παραβάτες.

Δημοσιοποίηση
Η ΑΑΔΕ, τηρώντας το πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, δημοσιοποιεί στον ιστότοπό της (www.aade.gr) για ένα έτος τα στοιχεία των παραβατών, ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες. Τα στοιχεία που θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ είναι:

Το ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο του φυσικού προσώπου ή η επωνυμία του νομικού προσώπου και ο διακριτικός του τίτλος.
Η πλήρης ταχυδρομική διεύθυνση.
Ο αριθμός και η ημερομηνία έκδοσης της απόφασης δημοσιοποίησης της παράβασης.
H περιγραφή της παράβασης.
Η ποσότητα των νοθευμένων καυσίμων που εντοπίσθηκε.
Το χρονικό διάστημα της σφράγισης της εγκατάστασης.
Η τυχόν άσκηση προσφυγής κατά της απόφασης δημοσιοποίησης.
Ο αριθμός της απόφασης επί της προσφυγής και η τυχόν άσκηση ενδίκων μέσων.

Πηγή: Καθημερινή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Καύσιμα - Τιμές Καυσίμων -Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης - Βενζίνη - Καύσιμα
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ