Το πρόστιμο για παράνομη στάθμευση σε όδευση τυφλών ή ράμπα ΑμεΑ θα αυξηθεί σημαντικά με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), που σύντομα θα κατατεθεί προς διαβούλευση.
Το πρόστιμο για παράνομη στάθμευση σε όδευση τυφλών ή ράμπα Ατόμων με ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ) θα αυξηθεί σημαντικά με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλής.
Στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) θα ρυθμιστεί και το θέμα με τα ηχητικά σήματα στα φανάρια, όπου θα χρειαστεί η συνδρομή της Περιφέρειας, αρμοδιότητα της οποίας είναι να τοποθετηθούν. Η προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ στις Γραμμές του Μετρό της Αθήνας είναι ικανοποιητική. Υπάρχουν προβλήματα στη Γραμμή 1 (Ηλεκτρικός), όχι μόνο για τα ΑμεΑ, αλλά για όλους τους επιβάτες, όμως ήδη προχωρά ο διαγωνισμός για την ανακαίνιση συρμών και την αγορά νέων.
Οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα ΑμεΑ:
Θεσμοθετήθηκε η χορήγηση δελτίων στάθμευσης σε ΙΧ αυτοκίνητα γονέων ή παιδιών, αλλά και συζύγων ΑμεΑ.
Βελτιώθηκε η προσβασιμότητα στο Μετρό και το Τραμ.
Στις συμβάσεις με τα ΚΤΕΛ για τις αστικές συγκοινωνίες, προβλέπεται ότι στα οχήματα, που θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, πρέπει να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης των ΑΜΕΑ.
Συστήθηκε ειδική επιτροπή στο Υπουργείο, η οποία ασχολείται με την προσβασιμότητα των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.
Στο νόμο 4850 του 2021 για τα διπλώματα οδήγησης, προβλέφθηκε μια σειρά ουσιαστικών μέτρων.
Προβλέφθηκε επίσης η ίδρυση ιδιωτικών Κέντρων Αξιολόγησης Ικανότητας και Προετοιμασίας Οδήγησης για άτομα με κινητικά προβλήματα (τύπου «ΗΝΙΟΧΟΣ»), ώστε να μην ταλαιπωρούνται περαιτέρω τα ΑμεΑ, τα οποία σύμφωνα με τον νόμο δικαιούνται δίπλωμα οδήγησης.