top icon
Επικαιρότητα

Ηλεκτρονικοί έλεγχοι κάθε 6 μήνες για τα ανασφάλιστα οχήματα

Αν κυκλοφορείς το αυτοκίνητό σου χωρίς ασφάλεια, με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας ή με ληγμένο πιστοποιητικό τεχνικού ελέγχου τότε κινδυνεύεις με πρόστιμο.

Έχουν αρχίσει οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι, χωρίς να σταματούν και οι έλεγχοι της τροχαίας). Από τον Σεπτέμβριο θα αναπτυχθεί ειδική πλατφόρμα για τη διασταύρωση των στοιχείων και την εύρεση των ιδιοκτητών που παρανομούν. Το Pricefox, η κορυφαία πλατφόρμα σύγκρισης και αγοράς ασφάλειας αυτοκινήτου, ενημερώνει σχετικά με το νέο σύστημα ηλεκτρονικών ελέγχων, τα ανασφάλιστα οχήματα, τα πρόστιμα και όλες τις σχετικές διαδικασίες. Οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται κάθε έξι μήνες από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) που χρησιμοποιεί διάφορες δημόσιες βάσεις δεδομένων για να εντοπίζει ανασφάλιστα οχήματα, αλλά και αυτά που δεν έχουν περάσει έλεγχο ΚΤΕΟ, όπως και οχήματα των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν εξοφλήσει τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας ή αμελούν να πληρώσουν οφειλές από μεταβιβάσεις. Παράλληλα, στο χρονικό διάστημα των έξι μηνών θα γίνονται επανέλεγχοι, ειδικά στους παραβάτες, σε ακανόνιστα διαστήματα. Άλλωστε, θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό σε αυτή τη χώρα πως όσο κινείς το όχημά σου θα πρέπει αυτό να είναι ασφαλισμένο, με τεχνικό έλεγχο εντός των επιτρεπόμενων χρονικών ορίων και με εξοφλημένα τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας.

Πρόστιμα
Οι κάτοχοι αυτοκινήτων που θα εντοπιστούν να κυκλοφορούν το όχημά τους χωρίς ασφάλεια, λαμβάνουν τη σχετική ενημέρωση, όπως και τα εξής πρόστιμα: 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για επιβατηγά και άλλα οχήματα και 250 ευρώ για δίκυκλα. Το πρόστιμο επιβάλλεται στον οδηγό του ανασφάλιστου οχήματος, αλλά και στον ιδιοκτήτη, στο ενδεχόμενο που τα δύο πρόσωπα δεν ταυτίζονται. Αν στον επανέλεγχο βρεθεί ξανά ανασφάλιστο το όχημα, τότε ασκούνται πιο επίπονες κυρώσεις.

Για οφειλές τελών κυκλοφορίας ενός χρόνου ή και περισσότερων, επιβάλλεται το σύνολο των οφειλόμενων τελών με το ανάλογο κλιμακωτό πρόστιμο ως εξής: 25% επί του τέλους εάν εξοφληθεί εντός του Ιανουαρίου του επόμενου έτους από το έτος καταβολής, 50% επί του τέλους εάν κατατεθεί τον Φεβρουάριο και 100% επί του τέλους εάν πληρωθεί μετά το τέλος Φεβρουαρίου. Σε όλες τις περιπτώσεις, το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το χρηματικό ποσόν των ευρώ.

Για οχήματα που δεν έχουν περάσει έλεγχο ΚΤΕΟ εγκαίρως, επιβάλλεται το εξής πρόστιμο από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: 150 ευρώ αν εντοπιστεί από ηλεκτρονικό έλεγχο και 400 ευρώ αν εντοπιστεί από έλεγχο της Τροχαίας. Ο ιδιοκτήτης του οχήματος έχει το δικαίωμα να υποβάλει ένσταση κατά του προστίμου εντός πέντε ημερών. Τότε γίνεται εξέταση της έντασης από την αρμόδια αρχή μέσα σε 30 εργάσιμες ημέρες. Αν η ένσταση γίνει τελικά δεκτή, το πρόστιμο φυσικά διαγράφεται.

Μετά τη διαπίστωση παράβασης, γίνεται νέος ηλεκτρονικός έλεγχος σε χρονικό διάστημα τριών έως δώδεκα μηνών. Αν διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης δεν έχει συμμορφωθεί ακόμη, αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος. Αυτά επιστρέφονται μόνο με την επίδειξη του σχετικού ασφαλιστηρίου, του ισχύοντος δελτίου ΚΤΕΟ, της βεβαίωσης μη οφειλής των ετήσιων τελών κυκλοφορίας και την απόδειξη πληρωμής του προστίμου. Πηγή: www.pricefox.gr

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ