top icon
Επικαιρότητα

Ηλεκτρικά λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη – Μεγάλη εξοικονόμηση καυσίμων στους 4 μήνες κυκλοφορίας τους

Μεγάλη είναι η εξοικονόμηση καυσίμων που έχει πετύχει ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), στους τέσσερεις μήνες που κυκλοφορούν στην συμπρωτεύουσα τα 110 ηλεκτρικά λεωφορεία του Οργανισμού.

Από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2024 ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) μείωσε κατά 828.045 τα λίτρα πετρελαίου κίνησης που κατανάλωσε, σε σχέση με πέρσι, εξοικονομώντας χρήματα και ασφαλώς βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμά του. Ειδικότερα, από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2023 τα λεωφορεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) κατανάλωσαν 3.429.674 λίτρα πετρελαίου ενώ φέτος, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, η κατανάλωση ήταν 2.601.630 λίτρα, μείωση δηλαδή κατά περίπου 24%.

Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, ως απόρροια της μείωσης στην κατανάλωση πετρελαίου, μείωσε και το κόστος προμήθειας πετρελαίου. Έτσι, ενώ από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2023 δαπάνησε 4.174.000 ευρώ για καύσιμα, φέτος, για το ίδιο χρονικό διάστημα, το ποσό κατέβηκε στα 2.962.000 ευρώ. Σε μόλις τέσσερεις μήνες, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιων Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) εξοικονόμησε περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

Στον αντίποδα, ο Οργανισμός αύξησε το κόστος για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο για το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου ανήλθε σε 417.000 ευρώ, όταν πέρσι στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα ανερχόταν σε 105.000 ευρώ. Και πάλι, όμως, η εξοικονόμηση πόρων και χρημάτων είναι σημαντικότατη. Το ετήσιο όφελος για τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) εκτιμάται σε 3 εκατομμύρια ευρώ. Μεγάλα είναι και τα περιβαλλοντικά οφέλη για τη Θεσσαλονίκη, από τη δρομολόγηση των ηλεκτρικών λεωφορείων. Η κυκλοφορία ενός και μόνο ηλεκτρικού λεωφορείου στη θέση ενός πετρελαιοκίνητου, γλυτώνει μέσα σε έναν χρόνο την ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης από 8,1 κιλά αιωρούμενων σωματιδίων PM 2,5.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ