Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι οκτώ κράτη-μέλη έχουν προειδοποιηθεί επίσημα για την μη εφαρμογή των επικαιροποιημένων κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα διόδια και τα τέλη χρήσης με βάση το χρόνο (βινιέτες).
Η Επιτροπή εξέδωσε αιτιολογημένες γνώμες προς τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Πολωνία και την Πορτογαλία για τη μη μεταφορά της οδηγίας για την ευρωβινιέτα (οδηγία 1999/62/ΕΚ, όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία (ΕΕ) 2022/362). Η οδηγία για την ευρωβινιέτα καθορίζει κοινούς κανόνες της ΕΕ για τα διόδια και τα τέλη χρήσης με βάση το χρόνο (βινιέτες). Πρόσφατες τροποποιήσεις διεύρυναν το πεδίο εφαρμογής της, ώστε να καλύπτει επιβατικά αυτοκίνητα, λεωφορεία, πούλμαν και μικρότερα βαρέα οχήματα. Eπίσης, εισήγαγαν περιβαλλοντικά τέλη με βάση τις εκπομπές CO2 των οχημάτων. Στόχος είναι να δοθούν κίνητρα για καθαρότερα οχήματα και να μειωθούν οι εκπομπές.
Τα κράτη μέλη όφειλαν να μεταφέρουν τους επικαιροποιημένους κανόνες στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 25 Μαρτίου 2024, αλλά και οι οκτώ χώρες δεν κοινοποίησαν στην Επιτροπή τα μέτρα συμμόρφωσης. Οι αιτιολογημένες γνώμες δίνουν στις χώρες αυτές προθεσμία δύο μηνών για να δράσουν, είτε εφαρμόζοντας την απαραίτητη νομοθεσία είτε παρέχοντας εξηγήσεις. Η μη συμμόρφωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραπομπή υποθέσεων στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πιθανή συνέπεια την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.
Τι είναι η «αιτιολογημένη γνώμη»;
Η αιτιολογημένη γνώμη είναι το δεύτερο βήμα στη διαδικασία περί παραβάσεων της ΕΕ, μετά την προειδοποιητική επιστολή. Περιγράφει τα νομικά επιχειρήματα πίσω από την αξίωση της Επιτροπής και δίνει στις χώρες μια τελευταία ευκαιρία να συμμορφωθούν με το δίκαιο της ΕΕ πριν παραπεμφθούν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Μάιο, 16 χώρες (Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία και Ισπανία) έλαβαν τέτοιες αιτιολογημένες γνώμες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μη συμμόρφωση με την οδηγία για την ευρωβινιέτα. Εάν ένα κράτος μέλος δεν ανταποκριθεί ικανοποιητικά ή δεν λάβει διορθωτικά μέτρα, η Επιτροπή μπορεί να κλιμακώσει την υπόθεση στο ΔΕΕ. Σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφανθεί κατά του κράτους μέλους, μπορεί να του επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων εφάπαξ προστίμων ή ημερήσιων πληρωμών έως ότου επιτευχθεί συμμόρφωση.