X
Επικαιρότητα

Γιατί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει στους Δήμους 30 εκατ. ευρώ;

O λόγος που το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει στους Δήμους συνολικά 30 εκατομμύρια ευρώ είναι πολύ σοβαρός, όπως θα διαπιστώσετε.

Επιδότηση σε ποσοστό 20% επί του κόστους των επενδύσεων από Περιφερειακές Ενότητες και Δήμους για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού τους, κίνηση που καταλήγει σε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 50% παρέχει το πρόγραμμα που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο φέρει την ονομασία «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε εγκαταστάσεις οδοφωτισμού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης» (ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΔΩ).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του όλου εγχειρήματος είναι 30 εκατομμύρια ευρώ και προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το σκεπτικό είναι πως με τις στοχευμένες επεμβάσεις θα πρέπει να εξασφαλίζεται 50% ετήσια εξοικονόμηση της ενέργειας, σε σύγκριση με εκείνη που χρειάζεται σήμερα για τον οδοφωτισμό, καθώς και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 50%.

Το υπόλοιπο 80% του κόστους της επένδυσης δύναται να καλυφθεί από κάθε Δήμο με ίδιους πόρους, συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης με επιχειρήσεις ενεργειακών υπηρεσιών ή και συνδυασμό των παραπάνω.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας δήλωσε για το θέμα: «Η πράσινη μετάβαση, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στις σύγχρονες πόλεις αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο προχωρούμε σε μια ουσιαστική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού στις πόλεις με την πολύτιμη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας. Με το νέο πρόγραμμα, αποσκοπούμε ταυτόχρονα στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για τον οδοφωτισμό και στην ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών».

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε για το ζήτημα του οδοφωτισμού: «Από σήμερα και σε συνέχεια όλων των προγραμμάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενεργειακή αναβάθμιση, προδημοσιεύουμε το πρόγραμμα «Βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης Εγκαταστάσεων Οδοφωτισμού για τους ΟΤΑ». Μέσω αυτού του προγράμματος διαθέτουμε 30 εκατ. ευρώ στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντικατάσταση ενεργοβόρων λαμπτήρων και φωτιστικών με νέα σύγχρονης τεχνολογίας ενεργειακά αποδοτικότερα. Ταυτόχρονα επιδοτούμε συστήματα τηλε-ελέγχου αλλά και τις απαιτούμενες μελέτες για την προετοιμασία της αίτησης για την ένταξη στο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί παράλληλα και ένα εργαλείο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στις υποδομές του Δημοσίου».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!