Έως το τέλος της εβδομάδας και κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα Fuel Pass 2 για την επιδότηση των καυσίμων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με τον υπουργό, θα καλύψει 3,1 εκατομμύρια οχήματα από 3,5 εκατομμύρια συνολικά, ενώ αναμένεται να αυξηθεί και ο αριθμός των δικαιούχων. Οι δικαιούχοι θα εισπράξουν την οικονομική ενίσχυση στις αρχές του Αυγούστου, ενώ με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας θα έχουν μπόνους 15 ευρώ. Ειδικότερα, η οικονομική ενίσχυση με την ψηφιακή κάρτα, ανάλογα με το είδος του οχήματος (αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα) και την περιοχή της κύριας κατοικίας (ηπειρωτική χώρα ή νησιά), κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ, ενώ με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό είναι 45- 80 ευρώ.
Παράλληλα, ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ισχύσει η έκπτωση 3% για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος και έως την 31η Αυγούστου, μετά την παράταση στην υποβολή των δηλώσεων από τις 29 Ιουλίου. Συγκεκριμένα (μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ), είπε ότι «πρέπει να νομοθετήσουμε για την παράταση έως την Πέμπτη, ημέρα που κλείνει η Βουλή. ‘Αρα, έχουμε τρεις ημέρες για να το αξιολογήσουμε».
Η διαδικασία
Για να λάβουν την οικονομική ενίσχυση οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια που ορίζει η διάταξη, τα οποία, ωστόσο, είναι διευρυμένα συγκριτικά με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος με στόχο να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Ειδικότερα:
Η επιδότηση για τη βενζίνη χορηγείται μόνο σε φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
Το ατομικό εισόδημα με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση ανέρχεται στα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας. Ετσι για ζευγάρι φθάνει τα 33.000 ευρώ, με ένα παιδί τα 36.000 ευρώ, με δύο παιδιά τα 39.000 ευρώ, με τρία παιδιά τα 43.000 ευρώ και ούτω καθεξής, με ανώτατο όριο τα 45.000 ευρώ ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών.
Το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να δηλώσει στη σχετική πλατφόρμα στο gov.gr, που θα ανοίξει στο τέλος Ιουλίου, το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης. Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητες προϋποθέσεις το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.
Για όσους επιλέξουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ. Ετσι, τα συνολικά ποσά της επιδότησης για το επόμενο τρίμηνο διαμορφώνονται ανάλογα με την περιοχή και το είδος του οχήματος ως εξής:
Ιδιοκτήτες οχημάτων και αγρότες θα λάβουν περίπου 260 εκατ. ευρώ.
80 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση ψηφιακής κάρτας και 65 ευρώ χωρίς κάρτα με πίστωση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό.
100 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου σε νησιωτική περιοχή με τη χρήση κάρτας και 85 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό.
60 ευρώ για κάτοχο μοτοσικλέτας σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση κάρτας και 45 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό.
70 ευρώ για κάτοχο μοτοσικλέτας στα νησιά με κάρτα και 55 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό.
Για το ντίζελ κίνησης η επιδότηση «στην αντλία» θα συνεχιστεί τον Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και θα παραμείνει στα 12 λεπτά το λίτρο και μαζί με τον ΦΠΑ στα 15 ευρώ το λίτρο.
Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα επιστραφεί ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου του πρώτου εξαμήνου 2022. Στην ειδική πλατφόρμα θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση στην οποία θα δηλωθεί η αξία του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν. Το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται με βάση την αξία των αγορών του α΄ εξαμήνου και με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2021. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή δήλωσης ΟΣΔΕ και για το έτος 2022.
Πηγή: Καθημερινή