top icon
Επικαιρότητα

Έρχεται το τέλος για το «σβήσιμο» των κλήσεων

Μέσω tablet η κλήση θα μεταβιβάζεται στο Μητρώο της Τροχαίας, ενώ μειώνεται η γραφειοκρατία ως την οριστική βεβαίωση του προστίμου, την ειδοποίηση του point system και της Εφορίας.

Τέλος στο «σβήσιμο» των κλήσεων και στα πρόστιμα που βεβαιώνονται μετά από χρόνια, με τον παραβάτη να υποχρεώνεται να εξοφλήσει υπέρογκους τόκους, θα βάλει η ψηφιοποίηση της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης προστίμων από τροχαίες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Θα πρέπει να τονιστεί ότι στις ημέρες μας χρειάζονται είκοσι «βήματα» από την ώρα που μία κλήση θα επιδοθεί στον παραβάτη, ώσπου να πληρωθεί από αυτόν. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, ενώ παράλληλα είναι και εκείνη που του δίνει χρόνο για να απαλλαχτεί από αυτήν με αμφιλεγόμενο τρόπο.

Σκοπός, με την συνεργασία των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Εσωτερικών και Οικονομικών, καθώς και των Δήμων, είναι τα βήματα να μειωθούν από τα είκοσι στα πέντε, με αποτέλεσμα την ευεργετική συρρίκνωση του χρόνου που απαιτείται για την όλη διαδικασία. Ακολούθως, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα θέσει σε εφαρμογή μια πλατφόρμα που θα επιτρέπει την ενημέρωση του παραβάτη σε πραγματικό χρόνο, με μήνυμα και καταγραφή του βεβαιωθέντος προστίμου.

Με αυτή τη μέθοδο, θα είναι εύκολο να γνωρίζει κάποιος άμεσα τις παραβάσεις, συνδράμοντας και στην επίσης άμεση ενημέρωση του point system, αλλά και της αρμόδιας Εφορίας ώστε το πρόστιμο να εισπραχθεί και να μπει στο ταμείο της. Σήμερα, υπάρχει τόση σύγχιση και ανοργανωσιά, ώστε το συνολικό ύψος των προστίμων που επιβάλλονται κάθε χρόνο να φτάνει περίπου τα 140 εκατομμύρια ευρώ, με τα εκατό από αυτά να μένουν αμανάτι και να μην εξοφλούνται ποτέ. Ο υπάλληλος της Τροχαίας που θα βεβαιώνει την παράβαση θα την μεταβιβάζει μέσω τάμπλετ στο κεντρικό Μητρώο της Τροχαίας, βάζοντας τέλος ουσιαστικά στη διαδικασία μεταγενέστερης καταγραφής του συμβάντος. Η ψηφιοποίηση της όλης διαδικασίας έχει ενταχθεί μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ