Η επερχόμενη κακοκαιρία επιβάλλει να είμαστε έτοιμοι με όπλα μας τις αντιολισθητικές αλυσίδες και τις χιονοκουβερτες. Πως τοποθετούνται και ποιες είναι οι μεταξύ τους διαφορές;
Τι γίνεται στην περίπτωση που θα χρειαστεί να τοποθετήσουμε στο αυτοκίνητό μας αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες; Αρκετοί οδηγοί είτε δεν έχουν στην διάθεση τους καμία από τις δύο επιλογές, παρ’ ότι είναι υοχρεωτικό πλέον, είτε δεν γνωρίζουν πως να τοποθετήσουν τα αξεσουάρ στα ελαστικά τους.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι οι αλυσίδες και οι χιονοκουβέρτες είναι απλώς αξεσουάρ έκτακτης ανάγκης και τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς, ενώ σε περίπτωση των μόνιμα τετρακίνητων θα πρέπει να τοποθετούνται και στους τέσσερις τροχούς (εάν υπάρχει μόνο ένα ζευγάρι, τότε επιλέγουμε την λύση των εμπρός τροχών).
Τα αυτοκίνητα με αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες δεν πρέπει να κινούνται με περισσότερα από 30-40 χλμ./ώρα, ενώ στις οδηγίες αναφέρετεται πως, όταν φορεθούν αλυσίδες, ο οδηγός πρέπει να αποσυνδέσει το Electronic Stability System (ESP) με τον ανάλογο διακόπτη.
Αντιολισθητικές αλυσίδες
Οι αντιολισθητικές αλυσίδες συνδυάζουν την απόδοση και αξιοπιστία με το χαμηλό κόστος της αγοράς. Χαρακτηρίζονται με βάση το πάχος των κρίκων τους σε τρεις βασικές κατηγορίες:
Αλυσίδες των 12 mm: Είναι πιο αποτελεσματικές γιατί έχουν την ικανότητα να διεισδύουν περισσότερο στο χιόνι.
Αλυσίδες των 10 mm: Προορίζονται για αυτοκίνητα με βελτιωμένη ανάρτηση, για χαμηλωμένα αυτοκίνητα αλλά και για αυτοκίνητα με ελαστικά χαμηλού προφίλ.
Αλυσίδες των 9 mm: Έχουν τις ίδιες ιδιότητες με τις αλυσίδες των 10 mm.
Πως γίνεται η τοποθέτησή τους
Όσον αφορά την τοποθέτηση των αντιολισθητικών αλυσίδων, οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται τις αντίστοιχες οδηγίες που διαθέτουν και φυσικά να δοκιμάζουν τις αλυσίδες πάντα εκ των προτέρων.
Απλώνουμε την αλυσίδα πίσω από τον τροχό και πιάνουμε τις δύο άκρες του κεντρικού σωλήνα για να τις ενώσουμε στο άνω άκρο του τροχού. Ενώνουμε το άνω άκρο της αλυσίδας στο άνω τμήμα, με σκοπό να καλυφθεί η πάνω περίμετρος του τροχού.
Στη συνέχεια τραβάμε με δύναμη τον γάντζο προκειμένου να τεντωθεί η αλυσίδα από τον τροχό και τον περνάμε μέσα από το πλαστικό σε σχήμα U. Έπειτα ενώνουμε τον γάντζο στο πάνω μέρος του τροχού, για να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο τεντωμένος. Τέλος κινούμε το αυτοκίνητο για να δούμε αν η αλυσίδα έχει ταιριάξει στο ελαστικό του αυτοκινήτου και είμαστε έτοιμοι.
Για να καταλάβουμε ότι έχουμε τοποθετήσει σωστά τις αντιολισθητικές αλυσίδες θα πρέπει να ελέγξουμε αν αυτές είναι τεντωμένες. Σε περίπτωση που οι αντιολισθητικές μας είναι χαλαρές υπάρχει κίνδυνος να φύγουν από την θέση τους και να τυλιχτούν γύρω από την ανάρτηση του αυτοκινήτου προκαλώντας ζημιά.
Τι είναι οι χιονοκουβέρτες
Οι χιονοκουβέρτες έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι τοποθετούνται εύκολα, καθώς αγκαλιάζουν τον τροχό με ελαστικό τρόπο ενώ είναι κατάλληλες ακόμη και για πάγο. Βέβαια το αρνητικό είναι ότι σκίζονται εύκολα σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν εκτός πάγου ή χιονιού κι επομένως πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην χρήση.
Πως τοποθετούνται οι χιονοκουβέρτες
Οι χιονοκουβέρτες είναι πολύ εύκολες στην τοποθέτηση τους σε σχέση με τις αντιλιοσθητικές αλυσίδες.
Τοποθετούμε την υφασμάτινη αλυσίδα στην κορυφή του τροχού. Στη συνέχεια τραβάμε το κάλυμμα προς τα κάτω έτσι ώστε να το προσαρμόσουμε (το κάλυμμα) στη διάμετρο του τροχού.
Τέλος, όταν το κάτω μέρος του ελαστικού που αγγίζει το πεζοδρόμιο δεν καλύπτεται από την χιονοκουβέρτα, μετακινούμε το όχημα προς τα εμπρός ή πίσω αντίστοιχα κι έτσι η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 3 μόλις απλά βήματα.
Όπως με τις αντιολισθητικές αλυσίδες, έτσι και με τις χιονοκουβέρτες θα πρέπει να δοκιμάζονται εκ των προτέρων, ώστε να υπάρχει η σχετική εξοικείωση με αυτές.
Τόσο οι αντιολισθητικές όσο και οι χιονοκουβέρτες, έχουν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τους αντίστοιχα. Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε όλοι είναι πως θα πρέπει να προμηθευτούμε οπωσδήποτε κάποιο αντιολισθητικό σύστημα ασχέτως με το ποιο τελικά θα επιλέξουμε.