X
Επικαιρότητα

Εκπνέει η προθεσμία

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Chrysler, με τον υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ να τάσσεται υπέρ της υποβολής αίτησης πτώχευσης.

Πιέσεις, προκειμένου να υποβάλει μέχρι τα τέλη Απριλίου αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 11 περί πτώχευσης, ασκεί στη διοίκηση της Chrysler το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Στις 30 Απριλίου λήγει η προθεσμία που έχει λάβει η αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία για την παρουσίαση ενός βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου, το οποίο θα στηρίζουν οι πιστωτές της, οι εργαζόμενοι και η Fiat που
σκοπεύει να αγοράσει τουλάχιστον το 30% των μετοχών της.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει υποσχεθεί άλλα 6 δισ. δολάρια, πέραν των 4 δισ. που έχει ήδη δώσει με τη μορφή δανείων. Μέχρι στιγμής πάντως οι πιστωτές αντιτίθενται στους όρους του υπουργείου, το οποίο έχει υποσχεθεί στα μέλη του πανίσχυρου συνδικάτου UAW ότι τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων δεν θα θιγούν σε περίπτωση που η Chrysler υποβάλει αίτημα για πτώχευση. Παράλληλα θα δοθεί στη Fiat η δυνατότητα να ολοκληρώσει τη συμφωνία με την Chrysler, όσο η δεύτερη θα βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της.

Οι πληροφορίες θέλουν τον CEO της Fiat, Σέρτζιο Μαρκιόνε, να συζητά με τους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και το ενδεχόμενο εξαγοράς της Opel από τη General Motors, κάτι πάντως που διαψεύδουν οι Ιταλοί. Πριν από λίγους μήνες ο Μαρκιόνε είχε προβλέψει ότι στο τέλος της οικονομικής κρίσης δεν θα επιβιώσουν περισσότεροι από 6 μεγάλοι κατασκευαστές._Κ.Μπ.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!