top icon
Επικαιρότητα

Εκκίνηση για το Volvo Ocean Race

Όλα ξεκίνησαν σε μια εγγλέζικη παμπ, κάποια νύχτα του 1973, όταν 2 μεθυσμένοι αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού κατέβασαν την ιδέα για έναν αγώνα με ιστιοπλοϊκά σκάφη που θα ξεκινούσε από το Πόρτσμουθ και θα κατέληγε πάλι εκεί.

Εν συντομία VOR, ονομάζεται ο αγώνας γύρω από τον πλανήτη με ιστιοπλοϊκά σκάφη, ένα από τα πιο… hardcore αθλητικά γεγονότα στον κόσμο, σήμερα. Ή μάλλον εδώ και 38 χρόνια, για να είμαστε ακριβείς. Όλα ξεκίνησαν σε μια εγγλέζικη παμπ, κάποια νύχτα του 1973, όταν 2 μεθυσμένοι αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού κατέβασαν την ιδέα για έναν αγώνα με ιστιοπλοϊκά σκάφη που θα ξεκινούσε από το Πόρτσμουθ και θα κατέληγε πάλι εκεί, με ενδιάμεσο σταθμό στο Κέιπ Τάουν, στο Σίδνεϋ και στο Ρίο της Βραζιλίας. 

Τον αγώνα χορηγούσε το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό και η ζυθοποιία Whitebread, από την οποία πήρε και το όνομά του, ως το τέλος του αιώνα, που τη διοργάνωσή του ανέλαβε η Volvo.

 
Στην πρώτη εκείνη διοργάνωση, λίγοι από τους 167 συμμετέχοντες ιστιοπλόους φαντάζονταν τις προκλήσεις της διαδρομής, τους κινδύνους και τις κακουχίες. Σήμερα, όλοι ξέρουν: Αμείλικτο κρύο στα Νότια του Κόσμου, αφόρητη ζέστη στον ισημερινό, ατυχήματα, σπασμένα κόκκαλα, πείνα, δίψα και αϋπνία. Κι όμως, κάνουν το παν για να συμμετέχουν. Εθελοντές-θαλασσόσκυλα τότε, επαγγελματίες με χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια σήμερα, αλλά το πνεύμα παραμένει το ίδιο. 

ΔΕΝ υπάρχει χρηματικό έπαθλο για το νικητή. Μόνο ένα κύπελλο, όπου αναγράφεται το όνομα του σκάφους ως αποδεικτικό στοιχείο ότι ανέβηκε στο ιστιοπλοϊκό Έβερεστ.

 
Στο Volvo Ocean Race 2011-2012 συμμετέχουν 6 σκάφη με 10+1 άτομα πλήρωμα το καθένα. Αυτός ο «+1» είναι ο… δύσμοιρος καμεραμάν, που είναι επιφορτισμένος με το να ανεβάζει ζωντανά φωτογραφίες και βίντεο στα λινκ που παραθέτουμε στο τέλος του άρθρου και του απαγορεύεται αυστηρά να ακουμπήσει σχοινί ή πανί. Οι υπόλοιποι 10; Ολυμπιονίκες, παγκόσμιοι πρωταθλητές και λέμε μόνο λίγα, ενώ τουλάχιστον 3 σε κάθε σκάφος πρέπει να είναι κάτω των 30 ετών. 

Η φετινή, 11η διοργάνωση, ξεκίνησε πανηγυρικά το μεσημέρι του Σαββάτου από το Αλικάντε της Ισπανίας, όπου βρεθήκαμε φιλοξενούμενοι της Volvo Car Hellas, για να οργώσει τις θάλασσες του κόσμου με στάσεις σε: Κέιπ Τάουν, Άμπου Ντάμπι, Σάνια (Κίνα), Ώκλαντ (Ν. Ζηλανδία), Ιτατζάι (Βραζιλία), Μαϊάμι (ΗΠΑ), Λισαβόνα (Πορτογαλία), Λοριάν (Γαλλία) και τερματισμό στο Γκάλγουεϊ της Ιρλανδίας, μετά από 9 μήνες και 39.270 ολόκληρα ναυτικά μίλια θαλασσοπνιξίματος.

 
Το ίδιο βράδυ, το πρώτο σοβαρό ατύχημα ήταν γεγονός. Το σκάφος Azzam της ομάδας Abu Dhabi Ocean Racing έχασε το κατάρτι του έξω από τη νότια ακτή της Ισπανίας, σκορπίζοντας απογοήτευση σε αυτούς που είχαν ποντάρει σε νίκη, του υπογράφοντος συμπεριλαμβανομένου. Επέστρεψαν με μηχανή στο Αλικάντε, για να ξεκινήσουν ξανά με σχεδόν 3 μέρες καθυστέρηση. 

Τα υπόλοιπα σκάφη πλέουν ήδη στον Ατλαντικό προς τη Νότια Αφρική, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Θα επιστρέψουμε με περισσότερα, όταν το πρώτο σκέλος τερματίσει στο νοτιότερο ακρωτήριο της Αφρικής._Σπύρος Λεμάνης

 
Το επίσημο site: http://www.volvooceanrace.com/
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ