top icon
Επικαιρότητα

Εισαγόμενα μεταχειρισμένα: νέα παραπομπή…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει ξανά την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για το θέμα της φορολόγησης των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, θεωρώντας ότι αυτή δεν είναι συμβατή ως προς την κοινοτική νομοθεσία.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει πως η μέθοδος που υιοθετεί η Ελληνική Πολιτεία για την απομείωση της αξίας τους (-7% για οχήματα ηλικίας μεταξύ 6 & 12 μηνών, -14% για αυτοκίνητα μεγαλύτερα του ενός έτους κ.ο.κ.) δεν εγγυάται ότι το ποσό του τέλους ταξινόμησης δεν υπερβαίνει το ποσό του υπολοίπου του φόρου που παραμένει ενσωματωμένο στην αξία ομοειδών αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν στη χώρα μας ως καινούργια.
Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα παραβαίνει τις διατάξεις του κοινοτικού άρθρου 90, που ορίζει ξακάθαρα ότι κανένα μέλος της Ε.Ε. δεν επιβάλλει έμμεσα ή άμεσα στα προϊόντα άλλων κρατών –μελών «εσωτερικούς» φόρους κάθε μορφής, ανώτερους από εκείνους που επιβαρύνουν τα ομοειδή εθνικά προϊόντα.
Κοντολογίς, οι συνολικοί φόροι που εισπράτονται για ένα εισαγόμενο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, είναι περισσότεροι από τους αναλογούντες αντίστοιχους ενός ομοειδούς αυτοκινήτου, που κάποια στιγμή εισήχθη στην Ελλάδα μέσω του επίσημου δικτύου αντιπροσωπειών.
Η Ε.Ε. καταλογίζει επίσης στην Ελληνική Πολιτεία ότι οι φορολογικές της αρχές δεν δημοσιοποιούν ξεκάθαρα τη μέθοδο υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των αυτοκινήτων, αφήνοντας επί τούτου να πλανώνται διατάξεις που προκαλούν σύγχυση, με περισσότερες της μίας ερμηνειών κατά περίπτωση.
Ακόμη, στηλιτεύει το γεγονός ότι ο κάθε φορολογούμενος που διαφωνεί με την φορολογική αξία που καθόρισαν οι Αρχές για την εισαγωγή του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου του από χώρα της Ε.Ε., είναι υποχρεωμένος να καταβάλει χρηματικό ποσό ύψους 300 ευρώ, προκειμένου το όχημά του να ελεγχθεί ξανά από ειδική επιτροπή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ