X
Επικαιρότητα

Δικάζεται η Ελλάδα στις 18 Απριλίου

Στις 18 Απριλίου εκδικάζεται από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η υπόθεση «C-74/06», που δεν είναι άλλη από την παραπομπή της Ελλάδας για το καθεστώς φορολογίας των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, που δεν συνάδει με τις προβλέψεις της Νομοθεσίας της Ε.Ε.
Το θέμα σχετικά με τα ελληνικά τέλη ταξινόμησης οχημάτων αποτελεί εδώ και χρόνια αντικείμενο προβληματισμού και για την Επιτροπή, η οποία παρέπεμψε την Ελλάδα για το καθεστώς των τελών ταξινόμησης αυτοκινήτων, ως προς διάφορες συνιστώσες, του ήδη από το 1991. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 23ης Οκτωβρίου 1997, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να τροποποιήσει τις κανονιστικές της διατάξεις για τα τέλη ταξινόμησης. Δεδομένου ότι η Ελλάδα παρέλειψε να συμμορφωθεί με το επίσημο αίτημα της Επιτροπής να τροποποιήσει τις κανονιστικές της διατάξεις, η Επιτροπή την παρέπεμψε την Ελλάδα στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 8 Φεβρουαρίου 2006.
Η ΚΥΡΙΑ & ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗ
Υπόθεση C-393/98 (Gomes Valente)
Απαγορεύεται η φορολόγηση των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με υψηλότερο φόρο από το κατάλοιπο φόρου, που ενσωματώνεται στην αξία των ομοειδών μεταχειρισμένων οχημάτων, που είναι ήδη εγγεγραμμένα στο μητρώο της εθνικής επικράτειας.
Η θέση της Επιτροπής είναι ότι η Ελλάδα δεν τήρησε την εν λόγω αρχή κατά την εφαρμογή των κλιμάκων απόσβεσης που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό του τέλους ταξινόμησης εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Επίσης, ότι οφείλει να εφαρμόσει πλήρως το άρθρο 90 της Συνθήκης της Ρώμης και τις ελευθερίες που διασφαλίζει, ενώ υπενθυμίζει ότι οι ελληνικές αρχές οφείλουν να εξασφαλίζουν διαφάνεια κατά την εφαρμογή του τέλους ταξινόμησης στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Τα κριτήρια, βάσει των οποίων καταρτίζονται οι επίσημες κλίμακες απόσβεσης, πρέπει να δημοσιοποιούνται. Η έλλειψη διαφάνειας αποτελεί μια άλλη την πτυχή, για την οποία η Επιτροπή εκφράζει τις αμφιβολίες της.

Υπόθεση C-74/06

Εάν η χώρα καταδικαστεί, οι ελληνικές αρχές οφείλουν να επιστρέψουν τα τέλη ταξινόμησης που επιβλήθηκαν καθ' υπέρβαση αυτών που επιτρέπει το κοινοτικό δίκαιο, σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επί του θέματοςανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών»).
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!