top icon
Επικαιρότητα

Δικαίωση Porsche για το “νόμο Volkswagen”

Παράνομος κρίθηκε τελικά εχθές ο “νόμος Volkswagen” από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο, το οποίο, με αυτή την απόφαση, δίνει ουσιαστικά το πράσινο φως στην Porsche, για την εξαγορά του γερμανικού ομίλου.

Η Porsche, η οποία διαθέτει ήδη το 31% των μετοχών του ομίλου, έχει εκφράσει εδώ και καιρό τις προθέσεις της, για την πραγματοποίηση των οποίων στεκόταν εμπόδιο ο συγκεκριμένος νόμος. Σύμφωνα με το «νόμο Volkswagen», κανένας μέτοχος δεν μπορεί να κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο από το 20% των δικαιωμάτων ψήφου, ενώ απαιτείται και πλειοψηφία σε ποσοστό 80% για τη λήψη των σημαντικών αποφάσεων.

Ο νόμος αυτός ισχύει από το 1960 και στόχος του είναι να προστατεύσει τη Volkswagen από το ενδεχόμενο επιθετικής εξαγοράς. Το δικαστήριο ακύρωσε τελικά το συγκεκριμένο νόμο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι τέτοιου είδους νόμοι περιορίζουν την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων. Παράνομο χαρακτήρισε μάλιστα και το δικαίωμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, να ορίζουν ο καθένας από δυο μέλη, στο Δ.Σ. του oμίλου Volkswagen.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ