top icon
Επικαιρότητα

Διέξοδος η λύση της χρεοκοπίας για την GM;

Ίσως η λύση των προβλημάτων της GM να έρθει τελικά με μία ελεγχόμενη πτώχευση και κατόπιν με αναδόμηση της εταιρίας.

Πάρα πολύ μεγάλη είναι η πιθανότητα να φτάσει η GM σε χρεοκοπία, παρά το γεγονός ότι περιμένει οικονομική ενίσχυση από την αμερικανική κυβέρνηση. Ασχέτως με το αν και πότε θα συμβεί το «μοιραίο», ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές σκέφτονται ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να προχωρήσει η ίδια η GM σε μία ελεγχόμενη πτώχευση και κατόπιν να συνεχίσει με την εκ νέου αναδόμησή της. Θεωρούν μάλιστα ότι εάν γίνει αυτό με ένα σωστό οργανόγραμμα και επιχειρηματικό πλάνο, θα ήταν ότι καλύτερο για να σωθεί η ίδια, αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό της αμερικανικής αγοράς που βασίζεται επάνω στην αυτοκινητοβιομηχανία.
 
Προβλήματα όπως οφειλές σε εργαζομένους και χρέη άλλων εταιρειών που έχουν κληρονομηθεί από τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, είναι μερικά από εκείνα που μπορούν να βρουν διέξοδο, αφού κηρυχθεί πτώχευση και επανεξεταστούν ενδελεχώς όλα τα θέματα με τα συνδικάτα και την κυβέρνηση.
   
Ως γνωστόν, το Σεπτέμβριο η αμερικανική κυβέρνηση είχε εγκρίνει οικονομική ενίσχυση 25 δισ. δολαρίων για να δημιουργηθούν νέες γραμμές παραγωγής «καθαρών» αυτοκινήτων. Τώρα, οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες GM, Ford και Chrysler, αναζητούν τουλάχιστον διπλασιασμό της οικονομικής ενίσχυσης.
 
Το πρωτεύον σενάριο, της στήριξης της GM από την αμερικάνικη κυβέρνηση, σύμφωνα με τις Barclays Capital και Credit Suisse, θα έσωζε μεν την εταιρία από την χρεοκοπία, με σημαντικό όμως κόστος στους υφισταμένους μετόχους. Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς ότι καθημερινά χάνει σε αγοραστική δύναμη και η μετοχή της, σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια.
 
Το χειρότερο σενάριο είναι αυτό της μη ελεγχόμενης χρεοκοπίας, που θα παρασύρει και πολλούς συνεργάτες-υποκατασκευαστές. Οι κλυδωνισμοί θα περάσουν άμεσα και στη Ford, δημιουργώντας σημαντικό ρήγμα στην οικονομία των Η.Π.Α. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε περίπτωση πτώχευσης, το πρώτο χρόνο θα μείνουν χωρίς εργασία 2,5 εκ. εργαζόμενοι.
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ