top icon
Επικαιρότητα

BP: Επιστροφή στην ελληνική αγορά

H συμφωνία για την πώληση του συνόλου της παραγωγής πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Πρίνου στην πολυεθνική ΒΡ υπογράφτηκε στο ΥΠΕΚΑ, μεταξύ της Energean Oil, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα της περιοχής και της BP Oil International.

H συμφωνία για την πώληση του συνόλου της παραγωγής πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Πρίνου στην πολυεθνική ΒΡ υπογράφτηκε στο ΥΠΕΚΑ, μεταξύ της Energean Oil, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα της περιοχής και της BP Oil International. Επίσης, υπογράφτηκε τροποποιητική σύμβαση ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την Energean, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εμπορική συμφωνία των δύο εταιριών, καθώς με το σημερινό καθεστώς το σύνολο της παραγωγής πωλείται υποχρεωτικά στα ΕΛΠΕ. Πρόκειται για συμβόλαιο ύψους 500 εκατ. δολαρίων που σηματοδοτεί την επαναδραστηριοποίηση της BP στην Ελλάδα καθώς η πολυεθνική είχε αποχωρήσει από τη χώρα το 2009 μεταβιβάζοντας τις εμπορικές της δραστηριότητες στον όμιλο ΕΛΠΕ. Η αξία της συμφωνίας υπολογίζεται με βάση τις προβλέψεις για την παραγωγή πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Πρίνου την επόμενη εξαετία (που είναι η διάρκεια του συμβολαίου με την ΒΡ) και τις τρέχουσες τιμές. Σημαντικό είναι επίσης ότι η συμφωνία δημιουργεί τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης και υλοποίησης νέων γεωτρήσεων στην περιοχή, οι οποίες στόχο έχουν τον διπλασιασμό της παραγωγής στα 5.000 βαρέλια ημερησίως, από 2.500 που είναι σήμερα.

 

Η επιστροφή της BP στην ελληνική αγορά χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός βάσει των εξελίξεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα στον τομέα της έρευνας για υδρογονάνθρακες στην ελληνική επικράτεια. Εξελίξεις που αφορούν κυρίως την προκήρυξη (ως τα τέλη του χρόνου) του διαγωνισμού για την παραχώρηση περιοχών για έρευνα, στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ η συμφωνία συνεπάγεται σημαντικά οικονομικά οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο και καταδεικνύει την εμπιστοσύνη της ΒΡ στην ενεργειακή αγορά της χώρας.

 

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ