X
Επικαιρότητα

Αυξήσεις εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών, καθορίστηκαν οι νέες τιμές κομίστρων στα παρακάτω μέσα μεταφοράς:
Αστικές Συγκοινωνίες Αθήνας
Μετά από 5 χρόνια (2000) και προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ώστε να συνεχιστεί η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν, κρίθηκε απαραίτητη η αύξηση των κομίστρων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.
Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του απλού εισιτηρίου για Λεωφορεία & Τρόλλεϋ διαμορφώνεται στα 0,50€ (από 0,45€ σήμερα), η τιμή του απλού εισιτηρίου του ΗΣΑΠ διαμορφώνεται στα 0,70€ (από 0,60€ σήμερα) και η τιμή του απλού εισιτηρίου του Μετρό διαμορφώνεται στα 0,80€ (από 0,70€ σήμερα).
Οι τιμές των καρτών απεριορίστων διαδρομών, καθώς και η τιμή του Ενιαίου Εισιτηρίου παραμένουν αμετάβλητες. Αμετάβλητες επίσης παραμένουν οι τιμές των εισιτηρίων του Τραμ και του Προαστιακού.
Η μεσοσταθμική αύξηση είναι 9%, η μικρότερη που μπορούσε να επιβληθεί, σαφώς μικρότερη από τον πληθωρισμό στο ίδιο χρονικό διάστημα των 5 ετών και δεν επιβαρύνει τους τακτικούς χρήστες των μέσων, αφού παραμένουν σταθερές χωρίς καμία αύξηση οι τιμές στις κάρτες πολλαπλών διαδρομών και η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου.
Ταξί
Τα Ταξί πρέπει να αποκτήσουν και στην Αθήνα το ρόλο που έχουν στο σύστημα συγκοινωνιών σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το γεγονός αυτό απαιτεί σαφή διαφοροποίηση του κόστους μετακίνησης με ταξί από εκείνο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Στα πλαίσια αυτά η τιμή της σημαίας διαμορφώνεται στο 1,00€ (από 0,85€ σήμερα), η τιμή του τιμολογίου Α (μονή ταρίφα) διαμορφώνεται στα 0,32€ (από  0,30€ σήμερα), η τιμή του τιμολογίου Β (διπλή ταρίφα) διαμορφώνεται στα 0,60€ (από 0,56€ σήμερα). Παράλληλα και προκειμένου να αποθαρρυνθεί η εκτέλεση συγκοινωνιακού έργου μέσων μαζικής μεταφοράς από τα ταξί, το κόστος της ελάχιστης διαδρομής διαμορφώνεται στην μεν Αθήνα στα 2,50€ (από 1,75€ σήμερα) στη δε επαρχία στα 2,70€ (από 2,00€ σήμερα).
Αστικά–Υπεραστικά ΚΤΕΛ, Φορτηγά Δ.Χ. Εθνικών Μεταφορών και Βυτιοφόρα Δ.Χ.
Αυξάνονται κατά 7% οι τιμές των κομίστρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στο κόστος λειτουργίας τους.
Σιδηροδρομικές μεταφορές
Με δεδομένο ότι είναι επιθυμητό η σιδηροδρομική μετακίνηση να παραμείνει ανταγωνιστική αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνική διάσταση του σιδηροδρόμου σε επίπεδο περιφέρειας δεν αυξάνονται οι τιμές των κομίστρων στα περιφερειακά δίκτυα αλλά μόνο στους άξονες Αθήνα-Θεσσαλονίκη και Πειραιάς-Χαλκίδα κατά 7%.
Όλες οι νέες τιμές των κομίστρων θα ισχύσουν από 1ης Μαρτίου 2006.
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!