top icon
Επικαιρότητα

Αυξάνεται κατακόρυφα η συνδεσιμότητα στα νέα αυτοκίνητα

Το 2023 αναμένεται να υπάρχουν 110 εκατομμύρια συνδεδεμένα οχήματα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όταν το 2018 ήταν 37 εκατομμύρια. Αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα, αλλά και υποχρεώσεις.

Η συνδεσιμότητα (connectivity), η κοινόχρηστη χρήση (shared) και η ηλεκτροκίνηση (electric) φαίνεται πως θα χαρακτηρίσουν άμεσα τον καινούργιο κόσμο της Αυτοκίνησης, παρά τις (φυσιολογικές) αντιδράσεις των προηγούμενων γενεών. Είναι λογικό να υπάρχει κόσμος που δεν μπορεί να αποδεχτεί τη νέα κατάσταση, λόγω διαφορετικών συνηθειών και σχετικά συντηρητικού τρόπου σκέψης. Ας μη ξεχνάμε ότι μεγάλες αντιδράσεις υπήρξαν και τους προηγούμενους αιώνες, όταν τα τραίνο, το τηλέφωνο, το αυτοκίνητο και η τηλεόραση στα πρώτα χρόνια της εμφάνισής τους στον πλανήτη αντιμετωπίστηκαν από πολύ κόσμο ως συνωμοτικά όργανα του διαβόλου. Στην περίπτωση της συνδεσιμότητας (connectivity) παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον, λόγω της προστιθέμενης αξίας της επεξεργασίας δεδομένων που συλλέγονται από τα συνδεδεμένα οχήματα.

Η νέα κατάσταση θα αλλάξει σημαντικά και τις επικρατούσες μεθόδους ασφάλισης, που στο μέλλον θα είναι πιο στοχευμένη από όσο είναι σήμερα, καθώς τα οχήματα ολοένα και περισσότερο θυμίζουν έξυπνες συσκευές τηλεφώνου. Με τη βοήθεια δεδομένων που ήδη αναλύονται και επεξεργάζονται παρέχονται πλέον υπηρεσίες η αυτόματη ενημέρωση-κλήση ασθενοφόρου και της αστυνομίας σε ενδεχόμενο τροχαίου ατυχήματος, αλλά και της ψηφιακής καταγραφής των υλικών ζημιών. Mε τον ίδιο τρόπο μπορούν να διαμορφώνονται τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, ώστε να οι κάτοχοί τους να πληρώνουν για τις πραγματικές τους ανάγκες και κινδύνους.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ