X
Επικαιρότητα

Αττική Οδός: Eλευσίνα -Μεταμόρφωση

Το νέο τμήμα που εγκαινιάστηκε προχθές έχει δυνατότητες να μεταβάλλει σημαντικά τον «χάρτη» των μετακινήσεων στην Αττική

To νέο τμήμα της Αττικής Οδού, από την Ελευσίνα έως την Μεταμόρφωση, έχει συνολικό μήκος 26 χιλιόμετρα και διανύεται σε 17 λεπτά της ώρας. Η χρήση του «κατεβάζει» τον χρόνο μετακίνησης από την Ελευσίνα στο διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στα 36 λεπτά, ενώ για την άφιξη στους κόμβους του Σταυρού και της Καισαριανής απαιτούνται 26 και 31 λεπτά αντίστοιχα. Έξι νέοι κόμβοι προστέθηκαν πλέον στην Αττική Οδό (Μάνδρας, Μαγούλας, Ασπροπύργου, λεωφόρου Φυλής, περιφερειακής Αιγάλεω, λεωφόρου Δημοκρατίας), με την παράδοση του δεύτερου κλάδου της περιφερειακής Υμηττού να έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2004. Αυτός θα έχει μήκος 2.5 χιλιόμετρα, θα περνάει επάνω από την λεωφόρο Μεσογείων (Σταυρός) και θα τελειώνει στον κόμβο της δουκίσσης Πλακεντίας.

Ο κόμβος της Μάνδρας συνδέεται με την παλαιά εθνική οδό Αθηνών –Θηβών, εξυπηρετώντας την κίνηση από και προς Ελευσίνα, Μάνδρα, Οινόη, Βίλια, Ερυθρές. Ο κόμβος της Μαγούλας εξυπηρετεί την ομώνυμη πόλη, ενώ θα τον χρησιμοποιούν και όσοι κινούνται στις περιοχές Ελευσίνας (Παράδεισος), στις εγκαταστάσεις της «Τιτάν» και στα Δερβενοχώρια. Συνδέεται επίσης και με την περιοχή του Θριασίου νοσοκομείου. Ο κόμβος του Ασπροπύργου εξυπηρετεί την πόλη και την γύρω περιοχή, ενώ ο αντίστοιχος της Φυλής συνδέει την Αττική Οδό με την λεωφόρο Φυλής. Από εκεί θα προσεγγίζονται τα Άνω Λιόσια, το Καματερό, το Ζεφύρι και η Φυλή, όπως και άλλες ζώνες της δυτικής Αττικής. Ο κόμβος της περιφερειακής Αιγάλεω συνδέει την ομώνυμη λεωφόρο με την Ασπροπύργου (ΝΑΤΟ), ενώ εξυπηρετεί την πρόσβαση στον ΟΔΔΥ, στον Ασπρόπυργο και στον Σκαραμαγκά, στα Άνω Λιόσια και στο ολυμπιακό κέντρο πάλης. Ο κόμβος της λεωφόρου Δημοκρατίας θα εξυπηρετεί τις περιοχές Αχαρνών, Θρακομακεδόνων, Πάρνηθας, Αγίων Αναργύρων.

Το συνολικό μήκος της Αττικής Οδού, συμπεριλαμβανομένης και της περιφερειακής λεωφόρου του Υμηττού, θα είναι 65 περίπου χιλιόμετρα, με 32 κόμβους να «μοιράζουν» την κυκλοφορία στο Λεκανοπέδιο. Οι υπολογισμοί των συγκοινωνιολόγων λένε πως ο κυκλοφοριακός φόρτος θα μειωθεί 8% -10% στην Αττική, ενώ καθημερινά θα εξοικονομούνται –σε σχέση με τις σημερινές συνθήκες- περίπου 270.000 ώρες οδικών μετακινήσεων. Tα νέα διόδια για την διέλευση των επιβατικών αυτοκινήτων από την Αττική Οδό και τους κομβικούς της άξονες ανέρχονται στα 2 ευρώ, από 1.80 που ήταν. Επίσης, το αντίτιμο για τα δίτροχα αυξάνεται στο ένα ευρώ (από 0.90), για τα λεωφορεία και τα φορτηγά μέχρι τρείς άξονες θα απαιτούνται πλέον 5 ευρώ (από 4.50), ενώ οι νταλίκες και τα πολυαξονικά φορτηγά θα πληρώνουν 8 ευρώ (από 7.20).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!