top icon
Επικαιρότητα

Απόσυρση: Έως 20/12/12 και επίσημα!

Το μέτρο της απόσυρσης οχημάτων παρατάθηκε και επισήμως πλέον έως τις 20 Δεκεμβρίου του 2012 δίνοντας έτσι μια ανάσα ζωής στην ασθμαίνουσα εγχώρια αγορά.

Το μέτρο της απόσυρσης οχημάτων παρατάθηκε και επισήμως πλέον έως τις 20 Δεκεμβρίου του 2012 δίνοντας έτσι μια ανάσα ζωής στην ασθμαίνουσα εγχώρια αγορά. 

Η συγκεκριμένη απόφαση συμπεριλήφθηκε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, προσφέροντας μία ακόμα δυνατότητα, σε όσους το επιθυμούν, να αποσύρουν το αυτοκίνητό τους επωφελούμενοι του μειωμένου Τέλους Ταξινόμησης για την αγορά καινούργιου οχήματος και το 2012. Δυστυχώς και παρά τις προβλέψεις περί του αντιθέτου, στην παραπάνω απόφαση δεν συμπεριελήφθη τελικά σχετική ρύθμιση που να προβλέπει την απόσυρση οχημάτων σε συνδυασμό αγοράς εγχώριου ή και εισαγόμενου μεταχειρισμένου αυτοκινήτου τεχνολογίας Euro 4 ή Euro 5, κάτι που αναμφίβολα αποτελεί πάγιο αίτημα τόσο του κοινού, όσο και των ίδιων των εκπροσώπων της αγοράς (εμπόρων, εισαγωγέων κοκ).

Αξίζει να προσθέσουμε με την ευκαιρία πως περισσότερες από 50.000 αποσύρσεις οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας δεν αξιοποιηθήκαν τη χρονιά που μας πέρασε, καθώς από τους 80.000 περίπου συμπολίτες μας που απέσυραν το αυτοκίνητό τους μόλις οι 30.000 προχώρησαν στην αγορά καινούργιου μέσα στο 2011.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η παράταση της ισχύος του μέτρου της απόσυρσης και για το 2012, σε συνδυασμό με την άρση της απαγόρευσης κίνησης των πετρελαιοκίνητων Ι.Χ. οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (σημ.: αξίζει να σημειώσουμε πως το 23% των οχημάτων που πουλήθηκαν το Δεκέμβριο σε όλη την Ελλάδα ήταν πετρελαιοκίνητα!), αναμένεται να στηρίξουν σημαντικά την αγορά αυτοκινήτου, η οποία, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, δεν κατάφερε το 2011 να σπάσει το άτυπο φράγμα των 100.000 μονάδων. Θυμίζουμε πως το 2010 η αγορά έκλεισε με 141.499 ταξινομήσεις οχημάτων, ενώ το 2009 με 220.548…

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ