top icon
Επικαιρότητα

Αποκάλυψη για τη νέα Mercedes CLS

Λίγες μόλις μέρες μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων επίσημων πληροφοριών, η Mercedes αποκαλύπτει πλήρως την ανανεωμένη CLS, μαζί φυσικά με την πιο χρηστική έκδοση αμαξώματος Shooting Brake.

Λίγες μόλις μέρες μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων επίσημων πληροφοριών, η Mercedes αποκαλύπτει πλήρως την ανανεωμένη CLS, μαζί φυσικά με την πιο χρηστική έκδοση αμαξώματος Shooting Brake.

Η γερμανική εταιρεία αποφάσισε πρόωρα να αποκαλύψει την νέα CLS, ένα αυτοκίνητο που διατίθεται τόσο στην… κλασσική 4θυρη έκδοση, όσο και στην πιο προχωρημένη, τύπου στέισον βάγκον, Shooting Brake. Η αλήθεια είναι πως σχεδιαστικά, ακόμα και ο πλέον παρατηρητικός, δύσκολα θα εντοπίσει ουσιώδεις διαφορές σε σχέση με το μοντέλο που οι νέες CLS αντικαθιστούν. Παρ΄ όλα αυτά, ανασχεδιασμένος και με μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα είναι ο εμπρός προφυλακτήρας, η μάσκα έχε υποστεί και αυτή μια περιορισμένης έκτασης… γλυπτική, ενώ νέα είναι τα φωτιστικά σώματα, που πλέον υιοθετούν την πρωτοποριακή τεχνολογία Multibeam LED. Σε ότι αφορά τα φωτιστικά σώματα της νέας Mercedes CLS αξίζει να υπενθυμίσουμε πως πλέον αποτελούνται από 24 ανεξάρτητα και ηλεκτρονικά ελεγχόμενα LED, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν την φωτεινότητά τους από μόνα τους με συχνότητα 100 φορές το δευτερόλεπτο με τη βοήθεια τεσσάρων ανεξάρτητων μονάδων ελέγχου. Για να πραγματοποιηθεί αυτό, απαραίτητη κρίθηκε η συνεργασία τους με μια κάμερα υψηλής ευκρίνειας που βρίσκεται τοποθετημένη στο εμπρός παρπρίζ της νέας CLS και παρέχει στο προηγμένο λογισμικό ελέγχου τους όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και παραμέτρους. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για φώτα ενεργητικού τύπου, καθώς για παράδειγμα όταν στο αντίθετο ρεύμα υπάρχει αυτοκίνητο, για να μην τυφλώνεται ο οδηγός του, το αριστερό φως αυτόματα μειώνει την έντασή του, σε αντίθεση με το δεξί που συνεχίζει να παρέχει την ίδια ποσότητα φωτισμού. Επίσης, σε συνεργασία με το σύστημα πλοήγησης, τα Multibeam LED φώτα της νέας CLS προσαρμόζουν την… συμπεριφορά τους στις στροφές ανάλογα με τις συνθήκες (σημ.: τα 24 στοιχεία των φώτων μπορούν να περιστραφούν σε γωνία 12 μοιρών είτε δεξιά είτε αριστερά πριν καν ο οδηγός στρίψει το τιμόνι, με την κάμερα να έχει διαγνώσει από πριν την ύπαρξη επικείμενης στροφής), ενώ τα δυσδιάκριτα οχήματα που προπορεύονται αυτόματα φωτίζονται περισσότερο.

Από εκεί και πέρα και με δεδομένες τις πολύ μικρές διαφοροποιήσεις της νέας CLS στο εσωτερικό σε σχέση με το παρελθόν (βλ. νέα οθόνη 8 ιντσών, απλοποίηση των λειτουργιών της κεντρικής κονσόλας και ανασχεδιασμένο τιμόνι τριών ακτίων), το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους διαθέσιμους κινητήρες, που όπως αναμενόταν, πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων Euro 6. Νέος στη διαθέσιμη γκάμα είναι ο πετρελαιοκινητήρας CLS220 BlueTEC, ο οποίος έχει 4 κυλίνδρους,  χωρητικότητα 2,1 λίτρων, σύστημα common rail τέταρτης γενιάς, άμεσο ψεκασμό και υπερτροφοδότη δύο σταδίων αποδίδοντας 170 ίππους και ροπή 400 Nm. Στην αμέσως μεγαλύτερη έκδοση, την CLS250 BluTEC, ο εν λόγω κινητήρας… σκαρφαλώνει σε απόδοση στους 204 ίππους και τα 500 Nm ροπής. Ο V6 κινητήρας ντίζελ της CLS350 BlueTEC (V6, χωρητικότητας 3,0 λίτρων) αποδίδει 258 ίππους και ροπή 620 Nm. Σε ότι αφορά τους πάντοτε επίκαιρους κινητήρες βενζίνης, οι Γερμανοί προσφέρουν στην CLS400 έναν V6 κινητήρα τούρμπο, με απόδοση 333 ίππους και 480 Nm, τιμές αυξημένες κατά 26 ίππους και 110 Nm σε σχέση με τον κινητήρα που αντικαθιστά. Η απόδοση του κινητήρα της CLS500 φτάνει τους 408 ίππους και τα 600 Nm.

Η κορυφαία βενζινοκίνητη έκδοση είναι, φυσικά, η CLS63 AMG, η οποία αποδίδει 557 ή 585 ίππους (πισωκίνητη ή τετρακίνητη 4Matic) με τις τιμές της διαθέσιμης ροπής να ανέρχονται αντίστοιχα στα 720 και 800 Nm. Σημαντική καινοτομία για τη νέα CLS αποτελεί ο συνδυασμός των κινητήρων στις εκδόσεις CLS220 BlueTEC, CLS250 BlueTEC, CLS350 BlueTEC και CLS500 με ένα ένα 9τάχυτητο κιβώτιο ταχυτήτων (9G-Tronic) με μετατροπέα ροπής . Ολοκληρώνοντας την αναφορά μας, αξίζει να προσθέσουμε πως οι νέες Mercedes CLS είναι εφοδιασμένες με μια πληθώρα ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουμε το Collision Prevention Assist Plus (βασικός εξοπλισμός σε όλες τις εκδόσεις)._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ