top icon
Επικαιρότητα

Αναμμένα φώτα και την ημέρα

Την υποχρέωση να κυκλοφορούν όλα τα αυτοκίνητα με αναμμένα τα φώτα μέρα και νύχτα ακόμη και το καλοκαίρι (πρόγραμμα DRL, Daytime Running Ligths) στα πρότυπα των σκανδιναβικών χωρών, προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σχετική οδηγία για εφαρμογή σε όλες τις χώρες το 2010, στην προσπάθεια μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς εκτιμάται ότι:
 
H κυκλοφορία των αυτοκινήτων μέρα και νύχτα με αναμμένα τα φώτα, τα ατυχήματα μπορεί να μειωθούν μέχρι και 15%, κυρίως αυτά με σύγκρουση αυτοκινήτου με πεζό ( βάσει των στοιχείων ατυχημάτων από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τις σκανδιναβικές χώρες Νορβηγία, Σουηδία, Δανία). Το μέτρο είναι ήδη εφαρμοστεί στις μοτοσικλέτες, όπου καταγράφεται μείωση των ατυχημάτων που συμβαίνουν στη διάρκεια της ημέρας κατά 32%.
 
Η οδηγία προωθείται παρά τις αντιδράσεις που έχουν εκφράσει ορισμένες Ευρωπαϊκές Λέσχες Αυτοκινήτου – όπως η βρετανική ΑΑ αλλά και λέσχες μεσογειακών χωρών, που υποστηρίζουν ότι : Η εφαρμογή του μέτρου αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου κατά 3%, καθώς και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ μειώνει κατά 50% τη διάρκεια ζωής των λαμπτήρων.
 
Σαν εναλλακτική λύση προτείνεται η τοποθέτηση πρόσθετων φωτιστικών στοιχείων τύπου LED όπως τοποθετούνται στα σύγχρονα αυτοκίνητα, λύση η οποία όμως δεν είναι απόλυτα εφικτή. Παράλληλα με την επέκταση του μέτρου DRL και στα αυτοκίνητα, δεν θα διακρίνονται πλέον οι μοτοσικλετιστές καθώς το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ήδη. Πάντως η Αυστρία και η Τσεχία είναι οι πρώτες χώρες μετά τις σκανδιναβικές όπου από τις 15 Απριλίου το μέτρο  έγινε  υποχρεωτικό, ενώ στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο της τάξης των 15 ευρώ.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη εξετάζει την εφαρμογή αυτής της υποχρέωσης και στις υπόλοιπες χώρες.   
 
 
 
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ