X
Επικαιρότητα

Ανακοίνωση του ΣΕΑΑ για την ανάκαμψη των πωλήσεων

Με αφορμή την αύξηση των ταξινομήσεων νέων αυτοκινήτων κατά το μήνα Μάιο, ο ΣΕΑΑ απέστειλε στον Τύπο την παρακάτω ανακοίνωση:

Από στοιχεία των εταιρειών της αγοράς αυτοκινήτου προκύπτει ότι οι πωλήσεις του περασμένου μηνός Μαΐου υπήρξαν ελαφρώς υψηλότερες (+5%) σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγουμένου έτους. Ειδικότερα, προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:
Η προσωρινή μείωση του Τέλους Ταξινόμησης (ΤΤ) ανέτρεψε τη συνεχώς φθίνουσα πορεία της αγοράς αυτοκινήτου ως τον περασμένο Απρίλιο και συνεπώς ανέστειλε, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, τη συρρίκνωση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης στον κλάδο της επίσημης διανομής αυτοκινήτου, όπου δραστηριοποιούνται περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις και απασχολούνται πάνω από 25.000 εργαζόμενοι.
Το ενδιαφέρον των καταναλωτών συνεχίζει να επικεντρώνεται στις κατηγορίες κυβισμού ως τα 1.600 cc, οι οποίες άλλωστε αποτελούν το 71% της αγοράς. Παράλληλα, τη μεγαλύτερη αύξηση στα μερίδια αγοράς παρουσίασαν οι κατηγορίες 1.600 και 1.800 cc.
Όπως είχε υποστηριχτεί από τον κλάδο μας, τα δημοσιονομικά έσοδα από την αγορά αυτοκινήτου δεν μειώθηκαν, αντίθετα η ανάκαμψη της αγοράς, από -40% ως τον περασμένο Απρίλιο σε +5% τον περασμένο Μάιο υπερκάλυψε τη μείωση του Τέλους Ταξινόμησης. Ειδικότερα, ενώ δίχως τη λήψη μέτρων τα δημοσιονομικά έσοδα από ΤΤ και ΦΠΑ τον περασμένο Μάιο δεν θα υπερέβαιναν τα 85 εκατομμύρια ευρώ, η μείωση του ΤΤ εκτιμάται ότι έφερε αποτέλεσμα να προκύψουν έσοδα ύψους περίπου 120 εκατομμυρίων ευρώ (+35 ως 40%).
Η εκτεταμένη παροχή προσφορών επιβεβαίωσε την υποδειγματική λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά του αυτοκινήτου. Οι εταιρείες-μέλη του ΣΕΑΑ και τα δίκτυα τους προσαύξησαν ως και πολλαπλάσια τις μειώσεις φόρου, προς τελικό όφελος του καταναλωτή.
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!