top icon
Επικαιρότητα

Ανακοίνωση του ΣΕΑΑ

Σχετικά με την επιβολή έκτακτης φορολογίας στα αυτοκίνητα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων επιθυμεί να επισημάνει τα εξής:

Όπως είναι γνωστό, ο Υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε χθες την επιβολή έκτακτης φορολογίας στα αυτοκίνητα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού, 1.929 κυβικών εκατοστών και πλέον, ύψους από 150 ως 650 ευρώ. Σχετικά με αυτήν την ενέργεια ο ΣΕΑΑ επιθυμεί να επισημάνει τα εξής:
 
Τα αυτοκίνητα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού φορολογούνται ήδη σημαντικά στη χώρα μας (ακόμη και με το μειωμένο Τέλος Ταξινόμησης). Η επιβολή επιπλέον ετήσιας φορολογίας είναι άδικη.
Η χρήση του κυβισμού του κινητήρα κάθε αυτοκινήτου για τον προσδιορισμό της φορολογίας είναι ακατάλληλη, αφού δε συνδυάζεται με την αξία του εκάστοτε αυτοκινήτου και κυρίως δε λαμβάνει υπόψη τις περιβαλλοντικές επιδόσεις του.
 
Στα περισσότερα κράτη της υπόλοιπης ΕΕ οι υφιστάμενες φορολογίες βασίζονται ήδη σε περιβαλλοντικά κριτήρια (εκπομπές CO2). Η φορολογία του αυτοκινήτου πρέπει να χαρακτηρίζεται από μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό και συνέχεια. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν εκ των προτέρων τη φορολογική επιβάρυνση που θα αντιμετωπίσουν, ώστε να σχεδιάζουν και να προνοούν κατάλληλα για τις αγορές τους. Η μετακύλιση της φορολογίας του αυτοκινήτου από την αγορά στη χρήση είναι πλέον επιτακτική.
 
Όπως συχνά έχει επιβεβαιωθεί στο παρελθόν, η υπερφορολόγηση των συγκεκριμένων κατηγοριών αυτοκινήτων οδηγεί σε μειωμένα δημοσιονομικά έσοδα, για το λόγο ότι μειώνει τις πωλήσεις των αντίστοιχων καινούργιων αυτοκινήτων, τα οποία ετησίως εισφέρουν πολύ περισσότερα έσοδα από Τέλος Ταξινόμησης και ΦΠΑ.
 
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ