X
Επικαιρότητα

Αλλάζουν οι συντελεστές για τα εισαγόμενα

Σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς φορολογίας των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων επιφέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου, η μείωση της φορολογητέας αξίας των μεταχειρισμένων εισαγόμενων αυτοκινήτων θα αρχίζει από τον πρώτο μήνα κυκλοφορίας τους, ενώ ο συντελεστής παλαιότητας θα διαμορφώνεται με βάση και τα διανυθέντα χιλιόμετρα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η χώρα μας είχε καταδικαστεί για μία ακόμη φορά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι η ηλικία του οχήματος δεν μπορεί να είναι το μοναδικό κριτήριο για την μείωση της εργοστασιακής του αξίας.

Η συγκεκριμένη διάταξη τίθεται άμεσα σε ισχύ και προβλέπει μείωση της φορολογητέας αξίας:

Για το 1ο έτος κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, 1,3% για κάθε μήνα.

Για το 2ο έτος, 0,7% για κάθε μήνα.

Για το 3ο έτος, 0,5% για κάθε μήνα. 

Από το 4ο έως και το 8ο έτος, 0,4 % για κάθε μήνα.

Από το 9ο έως και το 11ο έτος, 0,3% για κάθε μήνα.

Από το 12ο έως και το 13ο έτος, 0,2% για κάθε μήνα.

Από το 14ο έτος και πάνω, 0,1% για κάθε μήνα.

Έτσι λοιπόν για ένα εισαγόμενο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά πριν από 3 χρόνια και 4 μήνες, το ποσοστό μείωσης της φορολογητέας αξίας του ανέρχεται σε 31,6% (15,6+8,4+6+1,6). Με βάση τα όσα ίσχυαν μέχρι πρότινος, η μείωση της φορολογητέας αξίας του συγκεκριμένου αυτοκινήτου ανερχόταν σε 28%.

Στο συντελεστή παλαιότητας που προκύπτει από τα προηγούμενα ποσοστά, θα προστίθεται και ποσοστό 5% επί των διανυθέντων χιλιομέτρων, δια του 1.500, που αντιπροσωπεύει τον ενδεικτικό μηνιαίο μέσο όρο των χλμ. που διανύει ένα ΙΧ στη χώρα μας. Ο συντελεστής απομείωσης δεν θα μπορεί πάντως σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το 81%._Κ.Μ.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!