X
Επικαιρότητα

Αλλάζει το σύστημα χορήγησης αδειών

Σημαντική απόφαση για την εξυγίανση του συστήματος έκδοσης αδειών οδήγησης έλαβε το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο με τη συμμετοχή του Έλληνα Υπουργού Μεταφορών & Επικοινωνιών Μιχάλη Λιάπη.

Ο Έλληνας υπουργός υποστήριξε την ανανέωση των αδειών οδήγησης κάθε 5 χρόνια για τους οδηγούς φορτηγών και λεωφορείων και κάθε 10 χρόνια για τους οδηγούς λοιπών οχημάτων, ώστε να εξαλειφθούν οι πιθανότητες πλαστογράφησης, αλλά και να πιστοποιείται η επάρκεια των σωματικών ικανοτήτων των οδηγών, κατόπιν ιατρικών εξετάσεων. Προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των ατυχημάτων που οφείλονται στην απειρία ή το νεαρό της ηλικίας, η Ελλάδα υποστήριξε την εφαρμογή συστήματος σταδιακής πρόσβασης σε άδειες οδήγησης για μεγαλύτερους τύπους οχημάτων, ανάλογα με την ηλικία και την εμπειρία, δίνοντας τη χρονική δυνατότητα στους νέους να προσαρμοστούν στις αυξημένες απαιτήσεις οδήγησης αυτών των δύσκολων οχημάτων.

Ο κ. Λιάπης συμφώνησε ακόμη τη θέσπιση ενός γενικού αυστηρότερου πλαισίου ορίων ηλικίας, σύμφωνα με το οποίο πρέπει ο οδηγός λεωφορείου να είναι τουλάχιστον 24 ετών και ο οδηγός φορτηγού τουλάχιστον 21. Αυστηρά κριτήρια ζήτησε επίσης για να καταστούν οι εξετάσεις υποψηφίων οδηγών αντικειμενικές και αδιάβλητες. Στο πλαίσιο αυτό καθορίστηκαν αυστηρά κριτήρια για τους εξεταστές υποψηφίων οδηγών καθώς και δια βίου επιμόρφωση και αξιολόγηση του τρόπου που διενεργούν τις εξετάσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!