X
Επικαιρότητα

Αλλαγές στον κλάδο του leasing

Αλλαγές και στον κλάδο του leasing φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να επισημοποιηθεί στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Η κύρια διαφοροποίηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ως προς την αντιμετώπιση του leasing, σε σχέση με τα ισχύοντα του παλαιότερου καθεστώτος, είναι η κατάργηση ορισμένων κρίσιμων για εκείνο φοροαπαλλαγών. Η σημαντικότερη από αυτές αφορά στα νέα δεδομένα για τα πολυτελή και τα premium μοντέλα, καθώς τα φορολογικά καταστήματα θα μπορούν πλέον να μη τα λαμβάνουν ως «εργαλεία δουλειάς», αλλά περισσότερο ως οχήματα ιδιωτικών μετακινήσεων που φανερώνουν ανωτέρου οικονομικού επιπέδου διαβίωση.
Όπως είναι λογικό, αυτή η νέα συνθήκη θα επηρεάσει σαφώς τη χρονομίσθωση αυτοκινήτου, αφού μειώνει τα φορολογικά κίνητρα για την υιοθέτηση του leasing από ιδιοκτήτες και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων. Η πρώτη ανάγνωση αυτών των ειδήσεων μοιάζει αρνητική, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική, αφού το τοπίο για το «target group» της χρονομίσθωσης στην Ελλάδα φαίνεται να ξεκαθαρίζει: Με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο βάζει στο στόχαστρο τα αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού διαφαίνεται ότι θα υπάρξει και εδώ η τάση του downsizing και γίνεται σαφές ότι ισχυρά κίνητρα για την υιοθέτηση της μεθόδου του leasing εξακολουθούν να υπάρχουν για τους εταιρικούς στόλους.
Παράλληλα, αυτή θα είναι και μια νέα «εκκίνηση» προκειμένου το leasing να καθιερωθεί και μέσω ελκυστικών προσφορών και στους ιδιώτες, αφού οι φοροαπαλλαγές δεν είναι τελικά ο μόνος λόγος για να προβεί κάποιος σε χρονομίσθωση αυτοκινήτου. Ας μη ξεχνάμε ότι και για τους ιδιώτες το leasing μπορεί να είναι μια καλή λύση, αφού η κύρια ιδιότητά του είναι ότι απαλλάσσει όσους το χρησιμοποιούν από το καθημερινό άγχος της χρήσης παρέχοντάς τους μέσα στο κόστος του μισθίου μικτή ασφάλεια με πληρωμένα τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, τα τακτικά service και τις αλλαγές ελαστικών.
Οι οριστικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα και η επισημοποίηση των όσων νέων θα ισχύουν πλέον για το leasing αναμένονται στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!