X
Επικαιρότητα

Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας

Έρχεται τέλος εποχής για τα μηδενικά τέλη κυκλοφορίας;

 

Νέα ετήσια τέλη κυκλοφορίας θα ζητηθεί να πληρώσουν τη χρονιά που διανύουμε εκατοντάδες χιλιάδες κάτοχοι επιβατικών αυτοκινήτων, αφού το υπουργείο Οικονομικών προβαίνει σε αυξήσεις, αλλά και σε μειώσεις σε κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων. Επίσης, σχεδιάζεται η θέσπιση ειδικού τέλους Δακτυλίου για τα παλαιάς τεχνολογίας ρυπογόνα τετράτροχα, που κυκλοφορούν μέσα στον Μικρό Δακτύλιο. Όλα αυτά είναι ακόμη προς συζήτηση, χωρίς ακόμη να έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, υπό εξέταση βρίσκονται οι κάτωθι περιπτώσεις:

Α) Το σενάριο που έλεγε ότι τελειώνει η εποχή των μηδενικών τελών κυκλοφορίας για τα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας μοντέλα που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα κάτω από 100 γρ./χλμ. μοιάζει να επιβεββειώνεται. Ακούγεται ότι τα αυτοκίνητα αυτά θα πληρώνουν ετήσια τέλη κυκλοφορίας περίπου 50 ευρώ. Πιθανά όμως θα διατηρηθούν τα μηδενικά τέλη για όσα αυτοκίνητα εκπέμπουν CO2 έως 80 γρ./χλμ.

Β) Αναμένονται μειώσεις των ετήσιων τελών κυκλοφορίας σε παλιά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού (2.000–2.5000 κ.εκ.), μήπως και μειωθεί το φαινόμενο της μαζικής κατάθεσης πινακίδων κυκλοφορίας.

Γ) Συζητείται να επιβληθεί τέλος δακτυλίου για τα αυτοκίνητα, φορτηγά ταξί προδιαγραφών ρύπων Euro5 ή και παλαιότερων. Το κόστος αυτού του συγκεκριμένου τέλους θα κυμαίνεται από 20 έως 70 ευρώ για τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, ενώ στα φορτηγά μπορεί να φτάνει και τα 350 ευρώ.

Δ) Μάλλον επιστρέφει το Ειδικό Σήμα στο παρμπρίζ, που αποδεικνύει ότι έχουμε πληρώσει τέλη κυκλοφορίας και θα το παίρνουμε είτε μέσω των ΚΕΠ, είτε online. Η τοποθέτηση του σήματος θα είναι υποχρεωτική, ώστε η Τροχαία να μπορεί να ελέγχει αν κάποιο αυτοκίνητο κυκλοφορεί παράνομα εντός του Μικρού Δακτυλίου.

Ε) Το μέτρο των μονών-ζυγών αναμένεται να διατηρηθεί και στα νεότερα αυτοκίνητα η κυκλοφορία στον Μικρό Δακτύλιο θα είναι ελεύθερη, για όσα εκπέμπουν κάτω από 140 γρ./CO2. Τα οχήματα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 6 θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς οι κάτοχοί τους να πληρώνουν τέλος δακτυλίου.

ΣΤ) Το μέτρο της απόσυρσης θα πάψει να ισχύει από τις 20 Δεκεμβρίου. Μπορεί όμως και να μην πάψει να ισχύει.

Αυτά προς το παρόν, θα επανέλθουμε μόλις έχουμε πιο συγκεκριμένη πληροφόρηση ή μόλις αποφασιστεί και επίσημα κάτι από τα προαναφερθέντα…

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!