X
Επικαιρότητα

50 χρόνια Opel Design

Η Opel γιορτάζει μισό αιώνα έμπνευσης και δημιουργίας του σχεδιαστικού της κέντρου Advance Design Studio που έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στην διαμόρφωση της αισθητικής της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η Opel γιορτάζει μισό αιώνα έμπνευσης και δημιουργίας του σχεδιαστικού της κέντρου Advance Design Studio που έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στην διαμόρφωση της αισθητικής της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.


Ανεξάρτητα από την ποιότητα και την πραγματική μηχανολογική αρτιότητα ενός μοντέλου η εικόνα και η έλξη της αισθητικής του παίζει κυρίαρχο ρόλο στην αποδοχή και εν τέλει στην επιτυχία ενός μοντέλου. Ωστόσο μέχρι την δεκαετία του 60 οι μόνες σχεδιαστικές πηγές για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκονταν στην Ιταλία και τα μικρά ιδιωτικά studio και στο Ντιτρόιτ στο μοναδικό μέχρι τότε σχεδιαστικό κέντρο της GM.

Η Opel ήταν αυτή που έφερε την αλλαγή στο χώρο του σχεδιασμού ανοίγοντας τον δρόμο ώστε αυτός να ενσωματωθεί ως βασικό κομμάτι της εξέλιξης ενός μοντέλου. Το 1964 ήταν αυτή που πρώτη μεταξύ των Ευρωπαίων κατασκευαστών άνοιξε μέσα στις εγκαταστάσεις της στο Ρουσελχάιμ το δικό της σχεδιαστικό κέντρο με εξειδικευμένο προσωπικό και στόχο όχι μόνο την εξέλιξη της σχεδιαστικής ταυτότητας των μοντέλων της εταιρίας αλλά και την εξερεύνηση των δυνατοτήτων που θα μπορούσαν να προκύψουν στο μέλλον.

Από την στιγμή της ίδρυσης του μέχρι και σήμερα το σχεδιαστικό κέντρο έχει παράγει σημαντικό έργο έχοντας στο ενεργητικό του μοναδικές καινοτομίες όπως αυτή για παράδειγμα της δημιουργίας και παρουσίασης για πρώτη φορά στο κοινό ενός πρωτότυπου μοντέλου ως μια ματιά στο μέλλον και τις δυνατότητες που θα προκύψουν σε αυτό. Μιλάμε βέβαια για το πρωτότυπο Opel Experimental GT που παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης το 1965 και ήταν η πρώτη δουλειά της ομάδας του σχεδιαστικού κέντρου, με την μορφή ενός τολμηρού και ικανότατου σπορ αυτοκινήτου που χάρη στην άμεση αποδοχή του κοινού βγήκε στην παραγωγή ως το γνωστό μας Opel GT στα τέλη του 1968.

Από εκείνη την εποχή μέχρι και σήμερα που το Advance Design Studio παρουσίασε το Opel Monza που ανοίγει το παράθυρο στην αισθητική και την τεχνολογία των αυριανών μοντέλων της εταιρίας ο οραματισμός και η πρόκληση για συνεχή εξέλιξη των δυνατοτήτων αποτελεί μέχρι σήμερα τον κεντρικό άξονα της φιλοσοφίας με την οποία λειτουργεί το σχεδιαστικό κέντρο. Το κίνητρο και η δημιουργική προσέγγιση παραμένουν μέσα στο πέρασμα των χρόνων απαράλλαχτες αξίες οπότε η μόνη αλλαγή που έχει προκύψει εστιάζεται στα πανίσχυρα εργαλεία που η τεχνολογία έχει πλέον προσφέρει στα χέρια των σχεδιαστών εκτοξεύοντας έτσι και τις δυνατότητές τους για πρωτοτυπία.

Ως διαδικασία που πλέον προχωρά παράλληλα με την μηχανολογική και τεχνολογική εξέλιξη κάθε μοντέλου, ο σχεδιασμός χάρη στην βοήθεια της ηλεκτρονικής και κυρίως τις σχεδόν ανεξάντλητες δυνατότητες των σχεδιαστικών προγραμμάτων βοηθά πλέον καθοριστικά και στην έρευνα την λειτουργικότητας και της εργονομίας των μοντέλων πριν καν δημιουργηθούν πραγματικά πρωτότυπα. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα της έγκαιρης διόρθωσης τυχόν μειονεκτημάτων και λαθών με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του χρόνου αλλά και του κόστους εξέλιξης κάθε μοντέλου με ταυτόχρονη αναβάθμιση της ποιότητάς του. Ωστόσο δίπλα στα μηχανήματα και την τεχνολογία, ο ανθρώπινος παράγοντας, η ελεύθερη σκέψη, ο οραματισμός και το συναίσθημα θα αποτελούν για πάντα τον κινητήριο παράγοντα και την πηγή της δημιουργίας και της εξέλιξης στο κομμάτι του σχεδιασμού και όχι μόνο.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!