X
Επικαιρότητα

14ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πληροφορικής

Ξεκίνησαν οι εργασίες του παγκοσμίου συνεδρίου πληροφορικής που διεξάγεται φέτος στην Αθήνα

Την επόμενη μέρα στην παγκόσμια αγορά τηλεπικοινωνιών, αλλά και τις τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγουν οι ευρυζωνικές υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή του πολίτη, την οικονομία, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία, παρουσίασαν κορυφαίοι εκπρόσωποι του κλάδου των τηλεπικοινωνιών την πρώτη ημέρα του 14ου Παγκόσμιου Συνέδριου Πληροφορικής της Αθήνας.

Η πρώτη ημέρα των εργασιών του WCIT ήταν αφιερωμένη στις τάσεις που επικρατούν στην τηλεπικοινωνιακή αγορά αλλά και τις αλλαγές που φέρνουν σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας οι νέες εφαρμογές. «Η απλότητα στη χρήση, οι προσωποποιημένες υπηρεσίες, το περιεχόμενο και η μείωση των τιμών είναι τα στοιχήματα του μέλλοντος», ήταν η κεντρική ιδέα του «Telecommunications session» που ανέδειξε τις ευκαιρίες αλλά και τα προβλήματα που θα
αντιμετωπίσουν επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Την ανάγκη για άμεση απλοποίηση των υπηρεσιών και των προϊόντων που φτάνουν στον καταναλωτή, τόνισε ο ιδρυτής του Media Lab του ΜΙΤ, καθηγητής Nicholas Negroponte. «Η πολυπλοκότητα των σημερινών συσκευών τρομάζει. Οι απαιτήσεις στη χρήση τους αγγίζουν τα όρια του σημερινού μέσου ανθρώπου. Οι δυνατότητες τους είναι τεράστιες, αλλά πρακτικά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν» τόνισε προσθέτοντας ότι «το στοίχημα είναι να αποκτήσουν τα συστήματα «κοινή λογική» ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στοιχειωδώς στις ανάγκες του μέσου χρήστη και να τον διευκολύνουν». Ο κ. Negroponte αναφέρθηκε και σε έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για εξασφάλιση νέων πηγών ενέργειας για τις ηλεκτρονικές συσκευές και αποκάλυψε ότι δοκιμάζονται συστήματα που θα αντλούν ενέργεια ακόμη και από τα ρούχα του χρήστη!

Σημαντικές αλλαγές και πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην ταχύτερη επέκταση των ευρυζωνικών δικτύων και υπηρεσιών προανήγγειλε ο Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Αναστάσιος Νεράτζης. «Τα σημερινά επιχειρηματικά μοντέλα δεν ευνοούν την ανάπτυξη της νέας γενιάς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Γνωρίζουμε τα προβλήματα στο broadband και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να τα επιλύσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Στόχος είναι να καλύψουμε τη διάφορα στη διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες».

Την τηλεπικοινωνιακή αγορά του μέλλοντος παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της BT Global Services κ. Andy Green. Κάλεσε τους ισχυρούς του κλάδου να δημιουργήσουν υπηρεσίες με κριτήριο τις ανάγκες των χρηστών και όχι τις ανάγκες της τεχνολογίας και προειδοποίησε ότι οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί με τις υπηρεσίες.«Η ευελιξία είναι το κλειδί στην οικονομία και τις επιχειρήσεις σήμερα. Οι επιχειρήσεις πρέπει να γίνουν πελατοκεντρικές και να εξελίσσονται συνεχώς» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην ανάγκη για ευελιξία συμφώνησε και ο Γενικός Διευθυντής της Κυπριακής CYTA κ. Νίκος Τιμόθεου. «Οι τάσεις στην τεχνολογία, την κοινωνία και την πολιτική εξελίσσονται δραματικά και εντείνουν την ανάγκη για νέες αντιλήψεις στον επιχειρηματικό τομέα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Το μέλλον και τις προοπτικές εξέλιξης του Διαδικτύου παρουσίασε στην ομιλία του ο Dr.Vinton Cerf, γνωστός και ως «πατέρας του Ίντερνετ» καθώς ήταν ο ένας από τους δύο δημιουργούς του TCP/IP. «Υπάρχουν ακόμη τεράστια περιθώρια εξέλιξης για το Διαδίκτυο, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις ενσωματωμένες συσκευές. Ο Dr. Cerf παρουσίασε και το όραμα του για το «ΙnterPlaNet», το διαπλανητικό Ίντερνετ που δημιουργεί η NASA με τη βοήθεια του και το οποίο καλείται να εξασφαλίσει τις επικοινωνίες με τον Άρη, όταν αρχίσουν τα διαπλανητικά ταξίδια.

Τις εργασίες του Telecommunications Session άνοιξαν το πρωί ο Πρόεδρος του WITSA, George Newstrom και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος, κ. Σπύρος Βυζάντιος. Ο κ. Newstrom τόνισε την σημασία του WCIT στην δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών, την προώθηση νέων πολιτικών και την ανταλλαγή ιδεών και πολιτικών». Ο κ. Βυζάντιος από την πλευρά του χαρακτήρισε το Παγκόσμιο Συνέδριο Πληροφορικής της Αθήνας «μαγνητικό πεδίο το οποίο συγχωνεύει διαφορετικές απόψεις στις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική».

Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης καλωσόρισε τους Έλληνες και ξένους ομιλητές και συνέδρους και αναφέρθηκε στην σημασία των τηλεπικοινωνιών για την ανάπτυξη της χώρας μας. «Η ανάγκη της χρήσης των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής είναι πλέον επιτακτική για την βελτίωση της καθημερινής μας ζωής», δήλωσε ο Υπουργός.

Την επίσημη έναρξη του WCIT 2004 στην Αθήνα κήρυξαν χθες το απόγευμα σε ειδική τελετή ο Υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.
Ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε τα στελέχη των νέων τεχνολογιών «να ξεπεράσουν σύνορα και όρια» και πρόσθεσε «πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας ώστε να κλείσουμε το χάσμα μεταξύ των τεχνολογικά ανεπτυγμένων και μη ανεπτυγμένων χωρών». Ο κ. Αλογοσκούφης προανήγγειλε μέτρα και κίνητρα για την ενίσχυση της αγοράς πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και τόνισε «η τεχνολογία έχει τη δύναμη να αλλάξει τις ζωές μας, η επανάσταση της τεχνολογίας δεν έχει τελειώσει.»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!